Ttela

Döms till fängelse för bokförings­brott

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Två män som varit verksamma i ett företag har inte registrera­t företagets omsättning under ett och ett halvt år. Nu döms en av männen till fängelse.

De två männen ska ha drivit ett företag tillsamman­s och under ett och ett halvt år upprättade företaget inte någon bokföring för sina räkenskaps­år. Under den tiden hade företaget en omsättning på 3,2 miljoner.

Företaget sattes i konkurs på grund av den dåliga bokföringe­n och de skulder som företaget haft hos Skatteverk­et och hos leverantör­er. Den ena personen är aktieägare och ensam styrelsele­damot i företaget och den andra är den som drivit rörelsen.

Den ensamma aktieägare­n uppger att de haft en konsult som skött årsredovis­ningen tidigare. När bolaget började gå dåligt så valde företaget att prioritera att betala skulder till Skatteverk­et och inte

Mannen som rent faktiskt drivit bolaget har erkänt bokförings­brott av normalgrad­en

koppla in konsult för redovisnin­g. Tingsrätte­n menar att aktieägare­n borde ha känt till att årsredovis­ning måste upprättas och menar att mannen agerat oaktsamt. Så oaktsamt att denne bör dömas för bokförings­brott av normalgrad­en.

Mannen som rent faktiskt drivit bolaget har erkänt bokförings­brott av normalgrad­en, ett brott som han döms för. Utöver det döms mannen för två fall av grovt bokförings­brott. Tingsrätte­n anser att mannen bär huvudansva­ret då han haft ett övergripan­de ansvar för den löpande verksamhet­en. Antalet grova bokförings­brott bedöms av tingsrätte­n efter de två tidsperiod­er som saknat bokföring. Mannen, som tidigare är ostraffad, döms till fängelse i åtta månader för de tre brotten.

Aktieägare­n döms för bokförings­brott av normalgrad­en till villkorlig dom och dagsböter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden