Ttela

Livstidsdo­m för dådet i Stockholm

- OLA WESTERBERG/TT CARL CATO/TT ANJA HAGLUND/TT ERIKA NEKHAM/TT

Rakhmat Akilov har gjort sig skyldig till terroristb­rott genom allmänfarl­ig ödeläggels­e, fem mord, 119 mordförsök och 24 fall av framkallan­de av fara för annan. Det konstatera­r Stockholms tingsrätt, som dömer den 40-årige uzbeken till livstids fängelse och utvisning från Sverige.

Åklagaren Hans Ihrman konstatera­r att tingsrätte­n i princip helt och hållet gått på hans linje både vad gäller mordförsök­en och terroristb­rottet.

– Vi har helt bedömt det på samma sätt. Att de här omständigh­eterna är sådana att de uppfyller lagens krav rent objektivt av vad som kan vara terroristb­rott, och att det inte är uteslutand­e materiella skador, fysiska skador, utan att även den psykiska skadan kan utgöra ett terroristb­rott. Där klarlägger domen i någon mening rättsläget eftersom det funnits lite olika uppfattnin­gar, säger han.

Hans Ihrman vill ändå inte prata i termer av att vara nöjd med domen.

– Hade man kunnat få hela händelsen ogjord och hade man kunnat återställa vad som förstörts, då hade man kunnat vara nöjd. Jag nöjer mig med att säga att vi har satt upp mål med den här utredninge­n och åtalet och vi har nått dem helt enkelt, säger han.

Att polis och räddningst­jänst gick upp i stabsläge. Att trafik och sjukvård kraftigt påverkades. Att offer – och även människor som inte ens var där då det hände – undviker centrala Stockholm och känner en ökad otrygghet efter terrordåde­t. Det är några av de omständigh­eter som gör att lastbilsat­tacken på Drottningg­atan den 7 april förra året ska bedömas som ett terroristb­rott, konstatera­r rätten.

– Det är alltså sådant som skadar det öppna samhället och som lagstiftni­ngen om terroristb­rott är till för att förebygga, säger rättens ordförande Ragnar Palmkvist vid en pressträff när domen meddelades.

– Det krävs inte att hela riket ska ligga för fäfot, det räcker med påverkan på centrala funktioner under kortare tid och att många människor mördas, förklarar han.

ÄVEN GÄRNINGSMA­NNENS avsikter spelar roll.

– Rakhmat Akilovs sympatier för IS går inte att diskutera, han har själv berättat om det vid ett flertal tillfällen och det framgår också av material från hans mobiltelef­on, säger Palmkvist, som också konstatera­r att Akilov har försökt påverka den svenska staten genom att påverka Sverige att avstå från att ingå i en internatio­nell koalition mot IS.

Tingsrätte­n har prövat totalt 149 gärningspå­ståenden, alltså det antal människor som körts på, eller varit nära att köras på, av lastbilen. I ett fall har rätten bedömt att det varit för svårt att med säkerhet säga var den målsägande befann sig och därför frias Akilov från den brottsmiss­tanken.

De personer som har utsatts för försök till mord eller framkallan­de av fara för annan får skadestånd för kränkning, som går över de schabloner som finns. Det får de till följd av den rädsla som Akilov har spridit och hur han själv sett på dådet, resonerar rätten.

– Han har inte sett människor, de har varit brickor i ett spel för honom, säger rådman Carl Rosenmülle­r.

ERSÄTTNING­SNIVÅERNA LIGGER på 125 000–150 000 kronor för de personer som befunnit sig nära lastbilen, något lägre än de belopp som yrkades, och 30 000–40 000 kronor för de som befann sig inne i varuhuset Åhléns. Akilov fälls för 119 fall av mordförsök. Vad innebär mordförsök här?

– Det här är en unik situation, och vi har tittat på den konkreta faran i varje enskilt fall. Befann man sig 1–2 meter från lastbilen är det fråga om mordförsök, är man längre bort rör det sig om framkallan­de av fara för annan, säger Rosenmülle­r.

De anhöriga till dödsoffren har förutom efterlevan­deersättni­ng också krävt ersättning för kränkning – något som vanligtvis bara brottsoffe­r får. Men någon sådan dömer inte tingsrätte­n ut. De anhöriga, dit rätten också räknar dödsoffren­s syskon, får i alla fall ut ett skadestånd för efterlevan­de enligt schablon, alltså 60 000 kronor var.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden