Ttela

KIKA IN I TOMTENS KRUKMAKERI

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38

TROLLHÄTTA­N: ”I ett hus vid skogens slut” – hittar vi Eddie och Mary Lagergren som lever sin dröm om att bo på landet – på Tomten utanför Hjärtum, Trollhätta­n. Väl framme hos dem är det första som ”hörs” – tyssstnade­n och fåglarnas intensiva kvittrande.

En smal slingrig grusväg leder till paret Lagergren men här går inte att finna någon vägvisande skylt men de tar gärna emot besök på gården. Här lever de sitt lantliga liv sedan 22 år tillbaka. Först att hälsa glatt är bordercoll­ien Castor som skickligt finner skuggiga partier att vila på.

– När vi valde ut tomten, som också heter Tomten, fanns här bara hasselsnår, en kompis som är arkitekt ritade huset efter hur vi ville att det skulle se ut, både ute och inne, berättar Eddie över en kopp te med hembakt, på fin egentillve­rkad keramik, i skuggan en varm försommard­ag.

– Jag gick en kurs i slagruta för att undvika currykryss, säger Mary.

DET VAR HENNES familj som bodde på gården helt nära, som nu hennes bror äger. Både Mary och Eddie har sin rötter i Göteborg och har genom åren bott på olika platser och bildat familj. Så kom den här önskan om att bo på landet och de ville ha djur.

– Nu har vi sextio tackor, sammanlagt 140 djur. Det är Gotlandsfå­r, som ger fina fårskinn och kravodlat kött, berättar Eddie.

Från håll hörs fårens bräkande när de går utmed sluttninga­rna och dricker vatten från den lilla anlagda sjön – här lever de ett behagligt liv med daglig tillsyn.

Numer är både Eddie och Mary hemma på heltid och har lämnat yrkeslivet. Eddie har ett 30-tal år bakom sig på Volvo Aero och Mary fick lämna yrkeslivet 2005 då hon blev sjuk, hon var hjärntrött. Än i dag har hon svårt med för mycket intryck.

MARY HAR ETT sinne för färg och form, hon har gått drejarkurs­er hos Solveig Ekdahl och är i dag en mycket produktiv keramiker och så även Eddie. Mary drejar och Eddie bygger och formar.

– Mary behöver hjälp då hon har lite svårt att sortera, säger han.

Eddie jobbar i tekniken tummat och kavlat. Det är ett spännande arbete från att knåda, dreja och tillverka, glasera och så småningom bränna sina verk. Det här med att bränna keramik kan vara förknippat med besvikelse då alltihop kan spricka och få kasseras. Eddie jobbar mycket med att försöka förstå varför viss lera och viss glasyr inte funkar så bra i bränning. Han visar på en sats vackra skålar som alla spruckit mitt på. Det är hela tiden ett laborerand­e med glasyrer.

– Det har funnits ett tegelbruk här tidigare så jag har grävt upp lera som vi använder också, berättar Eddie.

Inför en jul så hade de båda pysslat det julmysigt i varje vrå med julgran och belysning.

– Barnen tyckte det såg ut som en butik och då var tankarna igång att börja sälja – vår första försäljnin­g var 2005, berättar Eddie och får medhåll av Mary. Vedförråde­t som rymde 40 kubik ved gjordes om till butik.

EDDIE VISAR RUNT i butiksytor­na där det finns mycket olika vackra saker i keramik som krukor, ljusstakar, muggar, vaser, tårtfat, figurer och mycket mer som stora och rymliga keramikfat att exempelvis servera en god sallad på – det kan se mycket inbjudande ut.

Eddie tycker att många har det för tufft i vardagen nu för tiden – de får leva i ett stressande tempo. Han njuter verkligen av att bo på Tomten, och tycker att sträckan mellan Lilla Edet och Trollhätta­n är vackrast utmed Göta älv.

– Det är en lyx att kunna leva så här när man är pensionär plus att man kan stanna upp – här och nu, tycker Eddie.

Ända sedan Mary kom hit har hon

varit utomhus nästan jämt. Hon har flera mysiga och ombonade sovplatser, en är för eftermidda­gsluren.

– Jag sover ute nästan året runt – år 2008 tog vargen tre får och jag sov strax intill men hörde inget. Från början här gick jag ut tidigt på morgonen, åt ute och kom på att jag varit ute hela tiden när kvällen kom, berättar Mary.

EDDIE OCH MARYS filosofi är att bjuda på ett trevligt utflyktsmå­l – här bjuds man alltid på fika och kan vila en stund vid någon av alla mysiga viloplatse­r, gå runt, titta och låta sig inspireras i en harmonisk miljö.

– Man får göra precis vad man vill – fotografer­a eller rita av, säger Eddie och bjuder på ännu ett leende.

Numer har de sina tre större försäljnin­gar per år och avverkade nyligen vårförsälj­ningen som är den sista maj varje år.

– Sedan jag blev hemma så har det varit otroligt inspireran­de, har fått så mycket tillbaka av våra kunder. Nu har jag vilat ett tag efteråt för jag blir trött, säger Mary.

– Sedan är vi med på konstrunda­n Älvkultur som är den 21-22 september samt så har vi vår ”tjuvstart” med julmarknad på första advent som är på lördagen då vi brukar grilla sotare med specialrör­a och lingon, berättar Eddie och Mary.

UNDER FÖRRA ÅRETS konstrunda kom det 300 personer och på julmarknad­en som var för elfte året hann de grilla 25 kilo strömming. De större arrangeman­gen hade de inte klarat utan hjälp av barn, barnbarn och vänner.

Under året är det många som hör av sig och vill komma för att de skulle behöva en speciell present – kanske till bröllop eller en jämn födelsedag.

– Det kommer grupper ibland – nu i eftermidda­g kommer det tre personer som ska få en visning, säger Mary och ler stort.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? VÄLKOMNAND­E. Eddie Lagergren njuter av att bo på landet, på Tomten där han har krukmakeri tillsamman­s med hustrun Mary.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN VÄLKOMNAND­E. Eddie Lagergren njuter av att bo på landet, på Tomten där han har krukmakeri tillsamman­s med hustrun Mary.
 ??  ?? FIKA. fika. Eddie och Mary bjuder alla som kommer till Tomtens på
FIKA. fika. Eddie och Mary bjuder alla som kommer till Tomtens på
 ??  ??
 ??  ?? GRODOR OCH SKÅLAR. Eddies hantverk finns att beskåda på gården.
GRODOR OCH SKÅLAR. Eddies hantverk finns att beskåda på gården.
 ??  ?? BAKSIDAN. En av alla mysiga sittplatse­r med utsikt utöver dalen med fåren och den lilla sjön.
BAKSIDAN. En av alla mysiga sittplatse­r med utsikt utöver dalen med fåren och den lilla sjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden