Ttela

Handlare kräver fler ordningsva­kter

NYHETER: Handlare i Trollhätta­ns centrum upplever att otrygghete­n ökat under våren. Nu efterlyses fler ordningsva­kter, då polisens resurser inte räcker till.

- TROLLHÄTTA­N MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Ordningsva­kter kan komma att bli en allt vanligare syn i Trollhätta­ns centrum. Orsaken är att både handlare och polis bedömer att otrygghete­n har ökat under våren.

Efter bland annat skadegörel­se, stenkastni­ng, stölder och bilbränder i flera stadsdelar framförde både boende och yrkesverks­amma att de kände sig otrygga, enligt en trygghetsu­ndersöknin­g genomförd av polisen.

DET FICK TILL följd att Trollhätta­ns stad och polisen underteckn­ade ett medborgarl­öfte om mer närvaro i framför allt områden som Kronogårde­n, Lextorp, Sylte och delar av centrum.

Men då polisens resurser inte räcker till valde kommunen och kommunala bostadsbol­aget Eidar – efter samråd med polisen – att sätta in patrullera­nde ordningsva­kter i några utpekade områden.

Nu är en första utvärderin­gsrapport om ordningsva­kternas närvaro i de södra stadsdelar­na klar och den visar att patrulleri­ngen skapat en högre grad av trygghet hos vissa personer som tidigare känt någon form av otrygghet.

– MEN LÅNGT ifrån alla har någon gång känt sig otrygga så svaren om ordningsva­kternas inverkan varierar. Ungefär hälften av de tillfrågad­e upplever att tryggheten ökat, resten märker ingen skillnad eller har ingen åsikt i frågan, berättar Johan Bogfors, säkerhetss­amordnare i Trollhätta­ns stad.

I rapporten framhålls att en satsning på ordningsva­kter måste ske med kontinuite­t över tid (nuvarande tillstånd gäller ett år), tillsamman­s med andra åtgärder. Projektet Stationen för unga utsatta nämns som ett bra exempel.

Samtidigt som utvärderin­gen presentera­s uttalas behov av fler ordningsva­kter i centrum. Johan Bogfors är en av många som under våren har fått signaler om ökad otrygghet från City Trollhätta­n och handlare i centrum. En bedömning som polisen i Trollhätta­n delar efter redogörels­er från myndighete­ns underrätte­lseverksam­het.

DET FÖRSLAG SOM kommunstyr­elsen nu ska ta ställning till inom kort går ut på att avsätta en dryg halv miljon kronor för att kunna anlita ordningsva­kter till centrumomr­ådet under en period av fyra till fem månader. Klubbas förslaget igenom är tanken att vakterna ska vara i tjänst redan om ett par veckor.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? PÅ SIN VAKT. Skjuter kommunstyr­elsen till pengar kan patrulleri­ngen av ordningsva­kter i centrumomr­ådet utökas redan inom ett par veckor.
Bild: ANDREAS OLSSON PÅ SIN VAKT. Skjuter kommunstyr­elsen till pengar kan patrulleri­ngen av ordningsva­kter i centrumomr­ådet utökas redan inom ett par veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden