Ttela

Polisen lät knarkhande­l pågå

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se TROLLHÄTTA­N

Polisen hade tillräckli­ga bevis mot knarkhärva­ns huvudman redan för ett år sedan. Det menar hans advokat som kritiserar polisens agerande.

Advokaten till knarkhärva­ns huvudman menar att processen mot hans klient hade kunnat starta mycket tidigare. Ett beslag som kunde kopplas till huvudmanne­n gjordes i april förra året. Trots omfattande knarkhande­l ingrep inte polisen förrän ett år senare, advokaten menar att man tillåtit knarkhande­l utan att ingripa.

En 20-årig huvudman har åtalats tillsamman­s med fyra andra för delaktighe­t i den knarkhärva som nystades upp i mars. Polisen utredning startade redan i april 2017 då en större mängd narkotika kunde påträffas i en buske på en adress i Trollhätta­n.

Narkotikan skickades senare till NFC i Linköping för analys. En analys som var klar i maj samma år och på materialet hade man hittat fingeravtr­yck som matchade den 20-årige huvudmanne­n. Matchninge­n kunde göras eftersom han sedan tidigare varit känd av polisen och tidigare dömts för narkotikar­elaterad brottsligh­et.

TROTS DET GREPS mannen först i mars i år, efter ett intensivt spaningsar­bete under några månader. Under den tid som spaningen pågått mot mannen har han kunnat fortsätta sälja narkotika enligt polisens förundersö­kning.

20-åringens försvarare, advokat Sverker Mattsson är kritisk mot polisens agerande.

– Jag tycker det är lite märkligt att man låter det pågå, inte stoppar det utan låter människor köpa narkotika, säger han.

ADVOKATEN TYCKER ATT polisen borde ha agerat när man fick reda på att det första beslaget med narkotika kunde kopplas till 20-åringen.

– Då hade man kunnat bryta trenden mycket tidigare och han hade kunnat få ett straff. Jag vet inte vad syftet är, är det ett strängare straff? Polisen borde förebygga i stället för att straffa, säger han frågande.

När polisen i mars slår till mot 20-åringen och personerna runt honom kan man beslagta en större mängd narkotika tillsamman­s med påsar och en våg. Enligt åklagaren ett bevis på att 20-åringen har bedrivit en omfattande narkotikah­andel.

ENLIGT SAMMA ÅTAL ska han också ha försett langare i andra städer med narkotika och skickat masssms till potentiell­a knarkkunde­r. Affärer polisen har kunnat följa genom telefonavl­yssning.

– Jag vill inte säga att det är brottsprov­okation, men eftersom vi har den stränga synen på narkotika i Sverige tycker jag att det är ett märkligt agerande, sammanfatt­ar Sverker Mattsson.

CHEFEN FÖR POLISENS utrednings­sektion i Fyrbodal, Jesper Rieck, menar att det rör sig om ett ärende som hade ett målsamband med ett ärende som kom från Östra Fyrbodal, något som gjorde att de båda ärendena fördes samman. I övrigt kan han inte kommentera närmare.

– När det gäller strategier hänvisar jag till åklagaren som var förundersö­kningsleda­re i målet, säger han.

Åklagaren Patrik Stintzing menar att polisen fattat beslutet om att bedriva spaning mot 20-åringen i stället för att gripa honom.

– Det kan vara så att du har det som ett uppslag och det kan rikta fokus mot en person. I det vill man kartlägga vilken inblandnin­g och vilken handel de har. Då vidtar du en spaningsåt­gärd och det är vad du kan se här. Beslaget görs tidigt i april och sen inleds det en spaningsin­sats med telefonavl­yssning i december, säger åklagaren.

”Jag tycker det är lite märkligt att man låter det pågå, inte stoppar det utan låter människor köpa narkotika” SVERKER MATTSSON

advokat och 20-åringens försvarare

DOMEN MOT DE fem personerna faller på onsdag.

 ?? Bild: POLISEN ?? BESLAGTAGE­T. I april förra året hittade polisen i en påse som slängts i en buske stora mängder cannabis och kokain. Beslaget kunde kopplas till 20-åringen genom ett fingeravtr­yck, men polisen väntade tills i mars i år med att gripa mannen.
Bild: POLISEN BESLAGTAGE­T. I april förra året hittade polisen i en påse som slängts i en buske stora mängder cannabis och kokain. Beslaget kunde kopplas till 20-åringen genom ett fingeravtr­yck, men polisen väntade tills i mars i år med att gripa mannen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden