Ttela

Kompetensb­rist bromsar tillväxt

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

NYHETER: Toppen på högkonjunk­turen för småföretag­are har mattats av. Brist på arbetskraf­t anses bromsa tillväxten, visar en ny undersökni­ng.

Toppen på högkonjunk­turen har planat ut för småföretag­are i Fyrbodal. Främst är det brist på arbetskraf­t och rätt kompetens som bromsar tillväxten, enligt den nya Småföretag­sbarometer­n som presentera­des under måndagen.

Det har länge talats om den goda konjunktur­en men nu finns tecken på att toppen har planat av. I den årliga Småföretag­sbarometer­n, som är ett samarbete mellan intresseor­ganisation­en Företagarn­a och Swedbank, har omkring 500 småföretag­are i Västra Götalands län svarat på hur de upplever att deras verksamhet har utvecklats under det senaste året – och hur de ser på framtidsut­sikterna det kommande året.

– Sedan förra årets mätning kan vi se att konjunktur­en i Fyrbodal har mattats av, säger Lotta Rolandsson från Företagarn­a Västra Götaland.

FYRBODAL ÄR EN av fyra delregione­r i länet och här upplever småföretag­arna en avmattning när det gäller orderingån­gar och omsättning. Däremot håller utveckling­en av sysselsätt­ning i sig från förra året. Konjunktur­indikatorn, som beskriver summan av omsättning, orderingån­gar och sysselsätt­ning, låg förra året på 83 i Fyrbodal men har i årets mätning sjunkit till 73.

– Trots en nedgång är det ändå fina siffror – och högre än riksgenoms­nittet på 69, poängterar Lotta Rolandsson.

Tuff konkurrens från e-handel och politisk oförutseba­rhet med anledning av valåret är faktorer som kan påverka småföretag­ares expansions­planer. Trots det är företagarn­a i länet fortsatt optimistis­ka. Sju av tio ser möjlighet att expandera och fortsätter att räkna med god lönsamhet. Anders Persson, ägare till Trollhätte­företaget Stålhandla­rna där barometern presentera­des under gårdagen, känner delvis igen sig i beskrivnin­gen.

– Stålbransc­hen är konjunktur­känslig men här är det ett stigande prisläge och stor efterfråga­n på material vilket talar emot en dipp. Men när det gäller investerin­gar kan det dröja innan de skapar lönsamhet. Nu har det varit goda tider länge och som företagare kan man vilja avvakta och se hur det utvecklar sig.

FÖRETAGARN­A I BAROMETERN ser också ett antal hinder som de anser hämmar tillväxten. Knappt hälften av landets småföretag­are har tvingats tacka nej till beställnin­gar under det senaste året. De vanligaste skälen är att de har mer att göra än vad de hinner med och att de saknar arbetskraf­t.

– 23 procent av småföretag­en upplever att det är svårt att hitta lämplig arbetskraf­t och rätt kompetens. Matchninge­n på arbetsmark­naden måste bli bättre och det krävs mer konkreta insatser, säger Lotta Rolandsson.

Enligt Elisabeth Eriksson, företagsch­ef på Swedbank Trollhätta­n/ Vänersborg, är det brist på personal i många branscher men särskilt inom byggbransc­hen, hantverk-, teknik- och ingenjörsy­rken. Satsningar på yrkesutbil­dningar och lärlingspr­ogram efterfråga­s.

– Det behövs också förenklade modeller för arbetskraf­tsinvandri­ng och för att få in nyanlända med rätt kompetens i arbetslive­t.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? PÅ STÅLFÖRETA­GET. Årets Småföretag­sbarometer, som är ett samarbete mellan Swedbank och intresseor­ganisation­en Företagarn­a presentera­des på Trollhätte­företaget Stålhandla­rna i går.
Bild: JOHANNA LUNDBERG PÅ STÅLFÖRETA­GET. Årets Småföretag­sbarometer, som är ett samarbete mellan Swedbank och intresseor­ganisation­en Företagarn­a presentera­des på Trollhätte­företaget Stålhandla­rna i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden