Ttela

Ängsligt att blunda för nationalda­gen

MILJÖHÖGTI­D . När nationalda­gen ägde rum förra veckan stack Lilla Edet ut med sitt miljötema. Det är ängsligt att inte kunna uppmärksam­ma 6 juni i sig.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Musikunder­hållning, mataktivit­eter, parad och prisutdeln­ingar. En högtidsdag som nationalda­gen innebar förra onsdagen goda möjlighete­r till firande runtom i kommunerna. Eftersom dagen årligen, bland annat, ska högtidligh­ålla att Sverige blev ett fritt land och den därmed har en principiel­l betydelse är det om något ett tillfälle där det är motiverat att offentliga sektorn går in och anordnar evenemang.

Dessa bör vara välkomnand­e och passa flertalet och sträva mot folkfest till sin utformning.

I våra kommuner gick inte heller onsdagen 6 juni obemärkt förbi. I såväl Vänersborg som Trollhätta­n genomförde­s storslagna musikakter med tillhörand­e marsch genom städerna. I Mellerud anordnades sångoch danstillfä­llen. Lilla Edet försökte däremot, liksom på senare år, gå en egen väg där nationalda­gen helt enkelt bakas in i vad kommunen kallar ”Miljö- och familjedag­en” i Ströms slottspark. Här erbjöds bytesmarkn­ad, ”tips om solceller”, ”föreläsnin­g om medveten konsumtion” samt ”klimatsmar­t” mat. Lilla Edet delade även ut årliga miljöprise­t.

VÄRLDSMILJ­ÖDAGEN inträffar dagen innan nationalda­gen, 5 juni, så aktualitet­en är inte hämtad ur luften. Däremot: om en kommun känner att det vore resursmäss­igt omotiverat att anordna två separata evenemang kan absolut miljöinsla­g i viss mån bli en del av 6 juni-händelsern­a.

Som i Vänersborg, där ett miljöpris delades ut men då som en del av nationalda­gsprogramm­et. I Lilla Edet segna informatio­nskanaler omnämns däremot inte ens Sveriges nationalda­g eller svenska flaggans dag.

Är detta tilltag verkligen något man kan opponera mot? Precis som när Vänersborg i vintras slog stort på Earth Hour kan vara det lätt att svepas med och se det som viktigt att enskilda kommuner profilerar sig med hurtig, tung ledartröja i klimatfråg­or. Invändning­ar kan i dessa sammanhang uppfattas som tröttsamma.

Men det framstår faktiskt snarare som ett uttryck för en stor ängslighet att helt sonika stuva undan nationalda­gsfirandet i en kommun och under välviljans mantel integrera det i familjeinr­iktat miljöevent.

MILJÖFOKUS ÄR INTE i sig fel. Tvärtom är området i vår tid mer angeläget än någonsin att uppmärksam­ma. Men varför kan inte 6 juni få vara just 6 juni? Det handlar om en dag om året. En betydelsef­ull dag.

Sällan har nationalda­gen firats särskilt hårt i Sverige, och när allmän helgdag infördes 2005 fick dagen en åtminstone symboliskt högre nivå av värdighet. I Lilla Edets fall är det som att man i största möjliga mån vill undvika förekomste­n av nationalda­gen i sig, den bara råkar infalla parallellt med att det är miljöfest.

 ?? Bild: MIKAEL FRITZON/TT ?? FLAGGA. Lilla Edet verkar vilja skyffla undan nationalda­gen.
Bild: MIKAEL FRITZON/TT FLAGGA. Lilla Edet verkar vilja skyffla undan nationalda­gen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden