Ttela

Robotarna kan hjälpa allt fler

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se TROLLHÄTTA­N

Unga cancerpati­enters vardag innehåller många utmaningar, men uppfinning­ar som skolrobote­n AV1 gör att allt fler elever kan komma tillbaka till skolunderv­isningen. I Näls upptagning­sområde finns nu fyra aktiva robotar och de tros kunna bli fler framöver.

– Många barn tänker kanske inte på hur viktig skolan är, men barn som inte får vara där tänker på det varje dag, säger Karin Eklund, sjukhuslär­are på Näls sjukhussko­la.

Social isolering kan få allvarliga konsekvens­er och för någon som är svårt fysiskt sjuk kan det tillstånde­t även komma att drabba den mentala hälsan.

I NÄL:S UPPTAGNING­SOMRÅDE har robotarna varit i bruk under en termin och på sjukhussko­lan märker den berörda personalen redan goda resultat.

– Många av sjukhussko­lans elever är oroliga att de ska behöva gå om årskurser på grund av sitt sjukdomsti­llstånd. Det vill vi hjälpa till att undvika. Som jag upplever det längtar alla barnen här tillbaka till sin vanliga skola och den sociala biten med sin klass är oerhört viktig, säger hon.

Tomas Wändal arbetar som barnsjuksk­öterska i onkologi vid Näl. Han har, tillsamman­s med Karin, varit med från början med införandet av AV1 i skolunderv­isningen i Näls regi.

– Det är ju fortfarand­e väldigt nytt, men den stora helheten har varit positiv, säger han.

Karin berättar att roboten är menad att fungera som ett komplement till sjukhussko­lan, då vissa ämnen är för svåra att utföra på distans.

– Eleven kan via roboten lyssna till lärarnas genomgånga­r och på så sätt får de dessutom tillgång till samma informatio­n som resten av klassen.

ATT KUNNA DELTA utan att visa sitt dagstillst­ånd är även en faktor som tar udden av stressen som kan komma när eleven återgår till sin vanliga skolmiljö.

– Behandling­arna kan ge synliga biverkning­ar som man kanske inte orkar visa upp för klasskompi­sarna, menar Tomas.

– Det är ju även viktigt att kunna prata öga till öga med sin lärare, i stället för att informatio­nen går en omväg via sjukhussko­lan, tillägger Karin.

På sjukhussko­lan ser man att de fyra robotarna motsvarar Näls behov – som det ser ut i dag.

– Behovet ändras hela tiden, och skulle dessutom kunna utökas till fler diagnosgru­pper. Robotarna kommer nog bli allt vanligare framöver, säger Tomas.

”Många barn tänker kanske inte på hur viktig skolan är, men barn som inte får vara där tänker på det varje dag”

KARIN EKLUND sjukhuslär­are på Näls sjukhussko­la

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? KUNSKAP. Karin Eklund och Tomas Wändal ser många möjlighete­r med skolrobote­n AV1.
Bild: ANDREAS OLSSON KUNSKAP. Karin Eklund och Tomas Wändal ser många möjlighete­r med skolrobote­n AV1.
 ??  ??
 ??  ?? KRAFT. De dagliga utmaningar unga cancerpati­enter ställs inför är fler än enbart de fysiska.
KRAFT. De dagliga utmaningar unga cancerpati­enter ställs inför är fler än enbart de fysiska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden