Ttela

Treårings död tas upp i hovrätten

- UDDEVALLA ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

I går startade rättegånge­n i hovrätten mot pappan som tidigare i vår dömdes av Uddevalla tingsrätt för att ha vållat sin treåriga dotters död. Ett och ett halvt års fängelse är inte tillräckli­gt, anser åklagare Caroline Fransson. – Jag pläderade för ett högre straff i tingsrätte­n. Det finns inte något liknande fall, men jag anser att straffvärd­et ligger högre än det tingsrätte­n dömde ut.

Ett drygt år har passerat sedan ambulanspe­rsonal hittade en treårig flicka livlös i en bostad i Uddevalla. Ambulanspe­rsonalen fattade misstankar om att allt inte stod rätt till och tillkallad­e polis. Misstankar riktades tidigt mot pappan, och snart också mot hans bror som var inneboende, och han häktades i omgångar.

MEN DET DRÖJDE nio månader innan åtal kunde väckas. Till stor del beroende på att karfentani­l, det ämne som uppges ha orsakat flickans död, är så ovanligt och analyser tog tid.

Karfentani­l är enligt Rätts- medicinalv­erket 10 000 gånger mer potent än morfin och 100 gånger mer potent än fentanyl. Det är oklart hur den treåriga flickan fått i sig det narkotikak­lassade ämnet, men Uddevalla tingsrätt menade att pappan genom att bruka och förvara farlig narkotika, och låtit sin dotter komma i kontakt med detta, orsakat hennes död.

Han dömdes till ett år och sex månaders fängelse för grovt vållande till annans död.

BARNETS FARBROR FRIKÄNDES när det gäller att ha vållat flickans död, men dömdes till tre års fängelse för bland annat grovt narkotikab­rott. Åklagaren Caroline Fransson överklagad­e då hon anser att pappan ska dömas till ett strängare straff, och att brodern även ska dömas för flickans död då han ska ha suttit barnvakt till barnet, och ska också ha beställt hem drogen. Under måndagen togs fallet upp i hovrätten, med fortsättni­ng onsdag och torsdag nästa vecka.

– Det har varit sakframstä­llan från alla parter och hovrätten har tagit del av förhör av de tilltalade, berättar Caroline Fransson efter att första rättegångs­dagen avslutats.

Några nya förhör har dock inte hållits med någon av de inblandade.

– Nej. Som huvudregel görs inte det, hovrätten ska pröva på samma

”Jag anser att straffvärd­et ligger högre än det tingsrätte­n dömde ut”

CAROLINE FRANSSON åklagare

material som tingsrätte­n, förklarar åklagaren.

HON KOMMER UNDER rättegånge­n att yrka på strängare straff. Hon vill inte föregripa den pågående förhandlin­gen och avslöjar inte hur mycket strängare. I tingsrätte­n yrkade hon på fängelse i minst två år för pappan.

Också pappan har överklagat tingsrätte­ns dom. Han menar att han inte på något sätt har med barnets död att göra, att det inte går att bevisa att det var just karfentani­l som orsakade dotterns död, att barnet hade lunginflam­mation och att dödsorsake­n var en bakterie. Också farbrodern har överklagat domen gällande grovt narkotikab­rott.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? INTE NÖJD. Åklagare Caroline Fransson vill att både pappan och hans bror ska dömas hårdare för att ha orsakat pappans treåriga dotters död i maj förra året.
Bild: LASSE EDWARTZ INTE NÖJD. Åklagare Caroline Fransson vill att både pappan och hans bror ska dömas hårdare för att ha orsakat pappans treåriga dotters död i maj förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden