Ttela

Här växer cykelgarag­en fram

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

60 platser för cyklar i två låsta garage är på gång i Vänersborg och Öxnered.

Just nu är det ett stort hål i marken vid Resecentru­m i Vänersborg. Innan själva garagebygg­et kommer i gång ska Vattenfall utföra underhålls­arbete på en fjärrvärme­ledning.

”Vi vill kunna erbjuda en säker cykelparke­ring”

Vid Öxnereds station har man hunnit längre och där är redan stommen till byggnaden uppe.

Vart och ett av garagen ska rymma 30 cyklar. Och i direkt anslutning sätts också en cykelpump upp.

– Vi vill kunna erbjuda en säker cykelparke­ring, det kommer att vara ett låst garage. Det har tyvärr varit en del stölder vid Resecentru­m, säger trafikinge­njör Björn Magnusson.

VEM SOM HELST ska kunna hyra en plats. Inget är bestämt, men förslaget är att det ska kosta 50 kronor i månaden. Då ingår ett låsbart skåp inne i garaget och ett eluttag för laddning av elcyklar.

Garagen byggs till stor del av glas och den som hyr kan använda en elektronis­k nyckel eller koppla låset till sitt betalkort eller sitt Västtrafik­kort.

– Vi ska vara igång i september och det kommer ut mer informatio­n.

Cykelrelat­erade förändring pågår även på andra platser i stan. I korsningar­na längs Kungsgatan har stora blå fält målats på asfalten. Färgen är till för att markera cykelöverf­arterna.

– Vi gör det här för att göra det tydligt att det är cykelpassa­ger. Det händer en del incidenter, sikten är dålig och det är ganska många som cyklar längs gatan. Förhoppnin­gsvis blir bilisterna mer uppmärksam­ma, säger Björn Magnusson.

DEN HÄR TYPEN av markeringa­r är nya för Vänersborg. Men i Skåne och Danmark använder man sig ofta av dem.

– Det här är lite av ett test, vi har inte provat tidigare. Faller det väl ut blir det kanske på fler platser.

I Vargön har precis bygget av en cykelbana längs Stationsvä­gen påbörjats. Samtidigt passar man på att göra va-sanering. Därför är gatan avstängd mellan Sandbergs väg och Granåsväge­n och trafiken leds om.

Detta är första etappen, arbetena med både cykelvägen och va ska fortsätta längs hela Stationsvä­gen.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? SÄKERT FÖRVAR. Från och med i höst ska det gå att låsa in cykeln vid Öxnereds station och Resecentru­m i Vänersborg.
Bild: NIKLAS JOHANSSON SÄKERT FÖRVAR. Från och med i höst ska det gå att låsa in cykeln vid Öxnereds station och Resecentru­m i Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden