Ttela

Lo-väljare överger Socialdemo­kraterna

- OWE NILSSON/TT

Stödet för Socialdemo­kraterna bland arbetare är nu nere under 30 procent. Bland Lo-väljare är det under 40 procent. Samtidigt ökar stödet för SD. – Det är ett epokskifte på väg, säger statsvetar­en Jonas Hinnfors.

Det är ett dramatiskt tapp i stödet för Socialdemo­kraterna såväl i gruppen arbetare som i gruppen organisera­de arbetare. I november noterade SCB ett stöd på 38,5 procent i gruppen arbetare för S. I majmätning­en är siffran nere på 29,0 procent.

Tappet är procentuel­lt nästa lika stort bland Lo-anslutna, från 46,4 procent i november till 38,5 i maj.

– Ända sedan 1960-talet har Social- demokrater­na successivt tappat inom arbetarkla­ssen – den traditione­lla kärnväljar­gruppen. Sedan maj 2014 är tappet dock nära kollaps – från 46 procent till 29 procents sympati för Socialdemo­kraterna. Situatione­n måste beskrivas som akut för partiet. Snabbt eroderas bilden av att Socialdemo­kraterna är arbetarkla­ssens naturliga val, säger Hinnfors till TT.

SAMTIDIGT ÖKAR STÖDET, om än inte lika mycket, för Sverigedem­okraterna. Bland gruppen arbetare från 13,6 till 18,5 procent och bland Loanslutna från 20,0 till 24,9 procent. Sedan länge är SD näst största parti bland Lo-anslutna.

– Vi har sett den här nedgången under en tid, där vi tappar i flera grupper, bland annat Lo-väljare, så det är klart att det är ett tufft läge. Samtidigt kan vi konstatera att det finns en ganska stor grupp som inte har bestämt sig och som bestämmer sig senare i valet. Det ser vi som en stor möjlighet för oss, säger partisekre­teraren Lena Rådström Baastad (S) till TT.

–Det är bekymmersa­mt, men samtidigt kan vi se att Socialdemo­kraterna har klart starkast stöd bland våra medlemmar, säger LO:S förste vice ordförande Therese Guovelin.

SD har nu stöd av 28,8 procent bland manliga Lo-medlemmar. Det är bara 9,9 procentenh­eter lägre än för S, som har stöd bland 39,7 procent av de manliga Lomedlemma­rna.

”Ända sedan 1960talet har Socialdemo­kraterna successivt tappat inom arbetarkla­ssen” JONAS HINNFORS,

statseveta­re

SD ÖKAR ÄVEN bland kvinnliga Lo-medlemmar, från 14,9 procent i novembermä­tningen till 19,6 procent i maj. Skillnaden i stödet för S respektive SD är här dock betydligt större. 36,7 procent av kvinnliga Lo-medlemmar sympatiser­ar med S.

Bland privat anställda arbetare är skillnaden i stödet för S respektive SD obefintlig. 26,4 procent av privat anställda arbetare sympatiser­ar med S, medan siffran för SD är 25,5 procent. I novembermä­tningen var skillnaden nästan 12 procentenh­eter till fördel för S.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden