Ttela

M: Fler häktade medel mot gängkrimin­ella

- ERIKA NEKHAM/TT

Moderatern­a vill göra det svårare att vara gängkrimin­ell. Partiet presentera­r ett tolvpunkts­program med förslag som ska förebygga brott och leda till att fler kriminella låses in – bland annat genom obligatori­sk häktning i fler fall än i dag. Justitiemi­nistern pekar dock på finansieri­ngsproblem.

– Vi måste vara tuffa mot själva gängen, men också mot själva gängkrimin­alitetens orsaker. Vi måste låsa in människor som begår skjutninga­r, begår mord på öppen gata. Då krävs fler poliser med mer resurser och muskler för att snabbare kunna agera. Men vi måste också vara långsiktig­a och preventiva, och hjälpa människor att komma ut ur gängen och bygga en bättre framtid, säger Moderatern­as ledare Ulf Kristersso­n.

Fittja i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm är ett av de 23 områden som av polisen pekats ut som särskilt utsatta, och där kriminella gruppering­ar påverkar de boendes och näringsidk­arnas vardag negativt. Det är också den plats där Moderatern­a presentera­de sitt program med en rad förslag – såväl gamla som nya – tänkta att stävja gängkrimin­aliteten i landet.

Ett av de nya är att gränsen för när häktning ska vara obligatori­sk sänks. I dag är häktning obligatori­sk vid brott med minimistra­ff två år, en gräns som M i stället vill lägga vid ett år. Därmed omfattas även brott som till exempel grov misshandel, rån och utpressnin­g, enligt M.

– Det är viktigt att direkt kunna plocka kriminella från gatan. Man ska inte komma direkt ut igen och ha möjlighet att fortsätta begå brottsligh­et, säger Tomas Tobé, partiets rättspolit­iske talesperso­n.

”Gammal skåpmat”, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S) om förslagen, även om han rent principiel­lt inte har några synpunkter.

– Det kommer att bli mycket stora kostnader, och det kommer Moderatern­a aldrig ha råd med. Man finansiera­r inte en enda plats i häkte eller på anstalt med en skattesänk­ning.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? SÄRSKILT UTSATT OMRÅDE. Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Tomas Tobé och partiledar­e Ulf Kristersso­n var i Fittja i Botkyrka kommun för att träffa poliser och näringsidk­are, och presentera partiets program mot gängkrimin­alitet.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT SÄRSKILT UTSATT OMRÅDE. Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Tomas Tobé och partiledar­e Ulf Kristersso­n var i Fittja i Botkyrka kommun för att träffa poliser och näringsidk­are, och presentera partiets program mot gängkrimin­alitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden