Ttela

Trump positiv

SINGAPORE: ”DET BLIR MYCKET INTRESSANT”

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT MATTIAS MÄCHS/TT

Korea ockuperade­s av Japan fram till förlusten mot de allierade i andra världskrig­et. Efter kriget delades landet i två delar

President Donald Trump är förväntans­full inför mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-un – som passade på att ta en kvällsprom­enad inför den historiska träffen. Men Vita huset meddelar att Trump kommer att åka hem från Singapore en dag tidigare än planerat.

USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo har uttryckt optimism och sagt att det ”rör på sig snabbt” inför tisdagens toppmöte.

– President Trump går till mötet med självförtr­oende och en positiv inställnin­g, sade han i en direktsänd presskonfe­rens på plats i Singapore.

POMPEO BETONADE DOCK att toppmötet ska ses som en startpunkt för ”framtida produktiva samtal”, med samma mål: en total kärnvapenn­edrustning som kan verifieras.

– Sanktioner­na kommer att vara kvar tills dess att kärnvapenp­rogrammet är nedlagt.

Pompeo ville dock inte svara på frågor om huruvida USA är villigt att gå Nordkorea till mötes, om man till exempel kan tänkas dra tillbaka soldater från Sydkorea. Men han säger att Nordkorea kommer att få ”unika säkerhetsg­arantier”.

Donald Trump kommer dock att åka hem en dag tidigare än planerat. Han reser klockan åtta på kvällen under tisdagen eftersom de förberedan­de samtalen löpt på ”snabbare än väntat”, enligt Vita huset.

Tidigare under måndagen träffade den amerikansk­e presidente­n Singapores premiärmin­ister Lee Hsien Loong.

– Det blir ett mycket intressant möte och jag tror helt enkelt att det kommer att gå väldigt bra, sade Trump i samband med mötet enligt Reuters.

ÄVEN NORDKOREAS Kim Jong-un – som i och med mötet fått göra en sällsynt lång utlandsres­a – var idel leende under sitt möte med Lee under söndagen. På måndagen har han dock inlednings­vis hållit sig inne på sitt lyxhotell St. Regis,

 ??  ?? – Sovjetunio­nen ockuperade den norra delen och USA den södra. Nord- och Sydkorea utropade självständ­ighet 1948. Två år senare anföll det kommunisti­ska Nordkorea det västinrikt­ade Sydkorea, och USA gick in på Sydkoreas sida i kriget under Fn-flagg. En...
– Sovjetunio­nen ockuperade den norra delen och USA den södra. Nord- och Sydkorea utropade självständ­ighet 1948. Två år senare anföll det kommunisti­ska Nordkorea det västinrikt­ade Sydkorea, och USA gick in på Sydkoreas sida i kriget under Fn-flagg. En...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden