Ttela

Inför mötet

- MATTIAS MÄCHS/TT TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

i centrala Singapore. Inte heller hans inflytelse­rika syster Kim Yojong, som bland andra nordkorean­ska dignitärer gjort ledaren sällskap till Singapore, har synts till.

Men på kvällen dök Kim Jong-un upp utanför hotellet för en rundtur i staden, bland annat för att besöka en trädgård och ett kasinokomp­lex.

Han fotografer­ades bland annat tillsamman­s med sitt stora sällskap av säkerhetsv­akter längs en promenad vid vattnet.

KIM OCH TRUMP träffas på tisdagsmor­gonen, natten mot tisdag svensk tid, på tu man hand på hotellet Capella på semesterön Sentosa. Mötet kan pågå under upp till två timmar, uppger en representa­nt för den amerikansk­a delegation­en, enligt Reuters. Därefter väntas ytterligar­e ett möte hållas tillsamman­s med representa­nter för de båda länderna.

Enligt den statliga nordkorean­ska nyhetsbyrå­n KCNA kommer Kim Jong-un och Donald Trump * Toppmötet mellan USA:S president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Singapore inleds klockan nio lokal tid, det vill säga klockan tre natten till tisdagen svensk tid.

* Tanken är att de båda ledarna till en början ska mötas på tu man hand (men sannolikt med tolkar närvarande). Trump har sagt att han ”inom den första minuten” kommer att veta om Kim menar allvar med att ge upp sin kärnvapena­rsenal och huruvida ”något positivt kommer att ske”.

* Senare släpps respektive lands delegation­er in. I USA:S ingår sannolikt utrikesmin­ister Mike Pompeo och den nationella säkerhetsr­ådgivaren John Bolton. Kim förväntas ha med sin syster Kim Yo Jong och utrikesmin­ister Ri Yong-ho – bland andra.

* Om mötet går bra är ett gemensamt uttalande eller en avsiktsför­klaring att vänta. att diskutera ”en permanent och hållbar fredsbevar­ande mekanism” för de båda koreanska länderna, nedrustnin­g på den koreanska halvön och andra frågor av gemensamt intresse.

Om allt går enligt planen blir det första gången någonsin som ledare för de båda länderna sätter sig ner tillsamman­s.

WASHINGTON­S MÅL ÄR att få Nordkorea att helt ge upp sina kärnvapen. Nordkorea hoppas å sin sida på sanktionsl­ättnader. Många bedömare är dock skeptiska till att Pyongyang skulle gå med på kärnvapenn­edrustning, då regimen beskriver vapnen som ett skydd mot vad den uppfattar som ett allvarligt säkerhetsh­ot från framför allt Sydkorea och USA.

Inför mötet har Trump tonat ner förväntnin­garna och beskrivit samtalen som ett sätt att inleda en relation snarare än att omedelbart nå överenskom­melser.

 ??  ?? HISTORISKT MÖTE. Att Kim Jong-un och Donald Trump möts är historiskt. Det är första gången ledaren för USA och Nordkorea träffas. Mötet hade för bara några månader sedan varit otänktbart. Då fruktade många en militär sammandrab­bning mellan länderna.
HISTORISKT MÖTE. Att Kim Jong-un och Donald Trump möts är historiskt. Det är första gången ledaren för USA och Nordkorea träffas. Mötet hade för bara några månader sedan varit otänktbart. Då fruktade många en militär sammandrab­bning mellan länderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden