Ttela

Lär dig att göra egna program

-

Att ha ett hum om programmer­ing hör numera till allmänbild­ningen. Från och med i höst ska alla skolbarn lära sig grunderna. Den som inte fattar något om loopar, variabler och algoritmer blir hjälplös i en värld där datorer får allt större betydelse.

Kan du som är vuxen själv för lite? Eller är barnens skola inte riktigt med på tåget? Använd sommaren till att lära. Det finns hur mycket hjälp som helst på nätet. Här är tips på webbsidor och appar:

digitalale­ktioner.iis.se – Internetst­iftelsen i Sverige har gjort färdiga lektioner i digital kompetens för skolan. Några kan användas även om ni inte har tillgång till dator. Ni kan till exempel lära er hur en loop fungerar genom att göra en dans. Här finns också lektioner som lär ut grunderna i Scratch, ett programmer­ingsspråk för barn.

scratch.mit.edu – lär barn programmer­a med färdiga block, du behöver inte skriva kod. Scratch går att köra direkt i webbläsare­n eller ladda ned till datorn. Scratch kostar inget och är fritt från reklam. Det är på svenska. Alla som kan läsa kan använda det. Sitt bredvid om ett barn ska lära sig så kan ni utforska det tillsamman­s.

Scratchjr – en app för surfplatto­r. Den här är Scratch för yngre barn, från 5 år. De behöver inte kunna läsa.

Box Island – en app för mobiler och surfplatto­r. De första tio nivåerna är gratis. Det är på svenska. Box Island är upplagt som ett spel med figurer och block där du löser uppgifter och lär dig programmer­ingens principer under tiden. Det är snällt och vänligt och passar även vuxna som tycker både programmer­ing och spel verkar jobbigt. Här finns en avdelning ”Hour of Code” som är bra som introdukti­on till programmer­ing.

codespark Academy – app för mobiler och surfplatto­r för barn från 4 år. Du får testa gratis en vecka, om du inte säger upp det kostar det sedan 79 kronor i månaden. Texten är på svenska, en del ljud på engelska. Det går att spela utan att kunna läsa. Det känns lite som att vara inne i en tecknad barnfilm.

Swift Playground – app för ipad som lär ut Swift, Apples programmer­ingsspråk som används för att göra appar. Här finns många nivåer, går du genom alla kan du koda appar sen. Passar lite äldre barn och vuxna. Kostar inget.

 ?? Bild: SCRATCH.MIT.EDU ?? BYGG MED BLOCK. Det går att göra spel och program med Scratch utan att skriva kod. Det finns färdiga pusselbita­r som du använder för att ge instruktio­ner till datorn.
Bild: SCRATCH.MIT.EDU BYGG MED BLOCK. Det går att göra spel och program med Scratch utan att skriva kod. Det finns färdiga pusselbita­r som du använder för att ge instruktio­ner till datorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden