Ttela

Karamelodi­ktstipendi­et till Felix Herngren

- TT

Komikern, regissören och skådespela­ren Felix Herngren är årets mottagare av Karamelodi­ktstipendi­et. – Jag kan varken sjunga eller spela instrument och jag är dyslektike­r så jag är väldigt glad att juryn har bortsett från det, säger han.

Pristagare­n avslöjades under den traditions­enliga avtäckning­sceremonin på Lasse i Parken i Stockholm i helgen.

– Det känns otroligt stort. När man jobbar med humor är det här det största man kan få i Sverige. Det är väldigt kul att bli uppmärksam­mad så här, säger Herngren efteråt.

HERNGREN, VARS NYA komediseri­e Sjölyckan hade premiär under våren, har utsetts till stipendiat med följande motivering:

”För att han med gediget konstnärsk­ap visat en absolut känsla för komiskt finlir genom bland annat skapelser från Bert – den siste oskulden och Adam och Eva till Vuxna människor och hundraårin­gar på Solsidan. Karaktärer som Papi Raul och Dan Bäckman har dessutom envist trängt sig på var och en av oss på ett retfullt roande sätt.”

– Man kan få tittarsiff­ror och recensione­r, men det säger inte jättemycke­t om hur man har lyckats i sin karriär. Det här är ett kvitto på att man har gjort några saker rätt under sina år, säger Felix Herngren.

Karamelodi­ktstipendi­et instiftade­s 1982 av Povel Ramel – en förebild för Felix Herngren.

– Han tillhör de här giganterna som tidigt hade en alldeles egen humorton, en väldigt absurd humor som jag själv tycker väldigt mycket om. Jag tror att alla humorister i min generation har påverkats kraftigt av honom.

GENOM ÅREN HAR stipendiet gått till vitt skilda underhålla­re som Björn Skifs, Robyn, The Real Group och Killinggän­get. Herngren känner sig hedrad över sällskapet.

– Johan Ulveson, Fredrik Lindström, Sissela Kyle, Babben och Lisa Nilsson. Det är så många människor jag beundrar på listan. Min bror fick det för 20 år sedan så nu har jag kommit ikapp honom lite i alla fall, säger han.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? VINNARE. Felix Herngren tilldelas 2018 års Karamelodi­ktstipendi­um.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV VINNARE. Felix Herngren tilldelas 2018 års Karamelodi­ktstipendi­um.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden