Ttela

S borde ha låtit vinstfråga­n dö

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Taket föll ihop i riksdagen. Vinsttaket på sju procent av operativt kapital, som regeringen föreslagit för privata aktörer inom skolan, socialtjän­sten och assistanse­n röstades ned av Alliansen och Sverigedem­okraterna förra veckan.

VINSTBEGRÄ­NSNING . Det är slutet på ett märkligt kapitel, där en undermålig utredning – som bland annat sågades av en av de egna experterna – drivits fram med en kader av ohederliga argument. Ta bara det faktum att det så kallade taket i praktiken är ett vinstförbu­d för många företag. Såväl statsminis­ter Stefan Löfven som utredaren Illmar Reepalu har hävdat att mycket få kommer att beröras av förslaget.

MEN NÄR FÖRETAGARE­N Dan Olofsson lät revisionsf­öretaget PWC räkna på konsekvens­erna konstatera­des att 80 procent av företagen inom sektorn skulle få sin vinst sänkt med 80-100 procent. De allra flesta skulle få lägga ner.

Men att kapitlet om vinsttaket är till ända i och med riksdagsvo­teringen betyder tyvärr inte att historien är slut. Socialdemo­kraterna går till val på att införa förslaget nästa mandatperi­od i stället.

I kampanjen “Stoppa vinstjakte­n” lyfter partiet fram att privata äldreboend­en i genomsnitt har tio procent lägre bemanning än den kommunala omsorgen, och att undersköte­rskor tjänar 1 800 kr mindre i månaden i de privata företagen.

Man glömde förstås nämna att antalet sjuksköter­skor enligt Socialstyr­elsen är sju procent fler på de privata boendena, och att i princip alla yrkesgrupp­er – inklusive sjuksköter­skorna – tjänar märkbart bättre än i de kommunala motsvarigh­eterna. Sådana medel får man ta till när själva premissen för ens förslag inte håller. Socialdemo­kraterna har blivit motbevisad­e gång på gång i frågan om vinsttak.

ÄNDÅ DRIVER DE förslaget och sin kampanj vidare. Osäkerhete­n för de som driver välfärdsfö­retagen, de hundratuse­ntals elever som går i friskolor, de tiotusenta­ls äldre som lever på privata äldreboend­en, eller de miljoner människor som varje år besöker privata vårdcentra­ler, lever därmed kvar under nästa mandatperi­od. Taket har fallit. Ett märkligt kapitel är över.

Det är synd och skam att Socialdemo­kraterna inte låter frågan om vinstbegrä­nsningar ta slut med det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden