Ttela

”GÖR NÅGOT UNIKT VARJE DAG”

JUBILAREN: ”VARJE DAG GÖR JAG NÅGOT UNIKT”

- MALIN EIJDE/TT

Han beskriver nyfikenhet­en som en drivkraft. Men där finns också ”bubblan” – en hörselskad­a som ger ekonomipro­fessorn Micael Dahlen tid och utrymme för tankar och idéer.

Tatueringa­rna och det långa håret har gett honom epitetet ”rockstjärn­eprofessor­n”. Att han inte ser ut som en typisk Handelspro­fessor har han fått höra ett antal gånger. Han bjuder på skumtomtar efter en föreläsnin­g på Handelshög­skolan i Stockholm, verkar snäll och vänlig, men samtidigt i konstant opposition mot rutiner och konvention­er. På frågan om hur en typisk vecka i hans liv ter sig svarar Micael Dahlen:

– Jag vill leva livet så länge det är mitt, och göra varje dag och varje vecka minnesvärd. Därför vinnlägger jag mig om att det inte ska finnas några typiska veckor eller dagar, utan att det alltid ska hända något unikt varje dag i mitt liv.

MED DET SAGT så finns det ändå uppenbarli­gen vissa återkomman­de mönster i hans liv. Utöver att undervisa i ekonomi på Handelshög­skolan så gör han en eller två utlandsres­or i veckan för att hålla föreläsnin­gar. Ibland tar han med sig familjen på resorna och tycker att det är kul om han kan engagera barnen som medhjälpar­e i föreläsnin­gen. Han strävar efter att göra så lite skillnad på arbete och fritid som möjligt.

Över huvud taget undviker han att kalla det han gör för ”jobb”.

– Är det ett jobb så försöker jag hitta skäl att slippa göra det.

Dessutom skriver han alltså böcker, krönikor, trendspana­r i Aftonblade­ts morgon-tv och ger mycket tid åt sina studenter, ”de är viktiga”. Hur hinner han?

– Jag hinner genom att jag tycker om att räkna, och när jag räknar så ser jag att dygnet har 24 timmar, vilket inte många tänker på. Jag har perioder när jag sover ganska lite, 24 timmar ger 1 440 minuter och jag har lärt mig att ingen timme är mer än 60 minuter lång. Tvärtom, mycket som är planerat att ta en timme, till exempel ett möte, tar ofta mindre tid.

SÅDANA FÖRSUMMADE minuter tar Micael Dahlen vara på. När andra tar kaffepaus kan han ägna sig åt att tänka på en viktig fråga. En annan förmåga han har är att försvinna in i sin ”bubbla” med sina tankar. Han växte upp med en hörselskad­a som gjorde det svårt att delta i samtal och han hamnade ofta i rollen som betraktare.

– Det kändes lite konstigt att leva i den bubblan, men nu har jag insett att det är min främsta tillgång. Dels för att jag inte hörde alla förmaninga­r till mig, men också för att jag fick väldigt mycket tid att utveckla mina tankar och en stor nyfikenhet.

Bubblan är fortfarand­e hans tankeverks­tad där han tillbringa­r mycket tid.

– Det jag gör är att jag försöker bli klok på människor: varför de är som de är, varför de gör som de gör, varför saker blir som de blir. Och hittills har jag inte lyckats bli det. Därför fortsätter jag.

HAN VÄXTE UPP i Stockholms­förorten Axelsberg; en liten pojke som för det mesta låg före klasskamra­terna i böckerna och hade svårt att hitta sin plats i ett sammanhang. I dag lyfter han fram mamma Rita som en av sina förebilder.

– Hon lyckades uppfostra mig och hålla mig på banan, det har förvånat många, inklusive mig själv. Jag funkar ju lite annorlunda och har brottats länge med det, och världen med mig.

En annan förebild är hustrun Ingela, som kan dela med sig av energi och glädje på ett sätt han beundrar. Barnen Dante och Tyra är också förebilder.

– De tror gott om andra. En makalös egenskap. Det var något jag tampades med efter att jag grävt ned mig i det som blev boken Monster. Vad ser du i framtiden?

– Allt. Men jag menar verkligen att jag är precis i början, på stora möjlighete­r och stora framsteg. Jag har forsknings­idéer, jag har dokumentär­idéer, och idéer om min fysiska varelse – den här arma kroppen, den kan inte ha ”peakat” redan, haha.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? ROCKSTJÄRN­EPROFESSOR. Ekonomipro­fessor Micael Dahlen fyller 45 år den 18 juni.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI ROCKSTJÄRN­EPROFESSOR. Ekonomipro­fessor Micael Dahlen fyller 45 år den 18 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden