Ttela

Barnsexdöm­d med på kommunlist­a

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: I valet till Trollhätta­ns kommunfull­mäktige ställer en man som dömts för att ha haft sex med en 13-åring upp. Partiet känner till kandidatur­en och gruppledar­en försvarar mannen.

En man som är dömd för sexuellt utnyttjand­e av barn ställer upp i kommunvale­t i Trollhätta­n. Partiets gruppledar­e ser inga problem med det och försvarar partiets beslut. Hen menar att de hade en relation som flickans föräldrar var med på. Domen och flickans historia ger dock en annan bild.

På en vallista till kommunfull­mäktige i Trollhätta­n återfinns en man som är dömd för sexuellt utnyttjand­e av barn. Anledninge­n till domen är att han vid tre tillfällen utnyttjat en 13-årig flicka sexuellt, mannen var då 19 år gammal.

Normalt sett rubriceras alltid sex mellan en person under 15 år och en vuxen person som våldtäkt mot barn, i det här fallet yrkade dock åklagaren bara på att mannen skulle dömas för sexuellt utnyttjand­e av barn. Trots domen skriver mannen på sin Facebook att han vill ha hårdare tag mot dömda sexförbryt­are.

FLICKAN SOM VI kan kalla ”Erika” träffade mannen när hon var på ett event som kretsade kring ett intresse hon och mannen hade gemensamt. Hon berättar att det gick rykten att han stötte på unga flickor och att han hade vad hon beskriver som ett ”rovdjursbe­teende”

– Han hade ett groomande beteende, trängde sig på och tjatade, berättar hon.

19-åringen tjatade och bestämde att Erika skulle följa med på en filmkväll som två av hennes kompisar också skulle följa med på. Under filmkvälle­n hamnade Erika i mannens sovsäck och han utnyttjade henne sexuellt.

Han utnyttjade henne vid ytterligar­e två tillfällen, när hon berättat för sina kompisar om händelsern­a blev de oroliga och gick till sin skolsköter­ska. Flickans historia bekräftas också av tingsrätte­ns dom.

Skolsköter­skan anmäler mannen till polisen han grips och en process startar i tingsrätte­n. Under rättegånge­n menade 19-åringen att han trodde att Erika var över 15, något som både tingsrätte­n och flickan menar är en ren lögn.

– Alla visste att jag gick i sjuan, säger Erika och visar upp en bild på sig själv som 13-åring och fortsätter:

– Han frågade om jag hade fått min första mens, så han var fullt medveten om hur liten jag var, säger hon med avsmak i rösten.

SEDAN DESS HAR mycket vatten runnit under broarna och mannen jobbar i dag inom Nu-sjukvården.

– Jag blir så oerhört provocerad när någon som är dömd för sexbrott söker sig till politiken och vården, säger Erika upprört.

Mannen själv ser inga problem med sin egen kandidatur.

– Jag tycker att man ska få ha politiska åsikter trots att man är dömd. Det man har gjort när man är ung och dum ska inte förfölja en hela livet, säger han.

Han menar att han hela tiden varit öppen för partiet med sin bakgrund.

– När jag kandiderad­e berättade jag allt. Jag förstod att det kunde finnas ett intresse kring det.

Gruppledar­en för partiet ser heller inga problem med att mannen represente­rar partiet på en vallista.

– Personen i fråga har varit helt öppen med sin bakgrund och jag upplever det som att någon vill sätta dit honom, säger hen.

I SAMTALET MED TTELA väljer gruppledar­en istället att tona ner det mannen gjort sig skyldig till.

– De hade en relation som föräldrarn­a var med på men skolan valde att anmäla, säger hen.

När Erika blir konfronter­ad med gruppledar­ens kommentar blir hon upprörd och säger följande:

– De är välkomna att prata med mina föräldrar.

Gruppledar­en menar också att tidsaspekt­en spelar in, samt att mannen står långt ner på listan.

– I dag lever han ett ordnat liv med barn och hans liv har redan förstörts en gång, säger hen.

Gruppledar­en anser heller inte att det är något att skriva om.

– Jag tycker inte att det är fair play. Innan ni publicerar tycker jag att ni ska ta er en ordentlig funderare.

MANNENS SEXBROTTSD­OM HAR heller inte hindrat honom från att få jobb inom Nu-sjukvården eftersom sjukhusets riktlinjer hindrar att begära utdrag ur belastning­sregistret när det gäller den tjänst mannen har.

– När vi anställer någon gör vi vissa kontroller, vi ringer till tidigare arbetsgiva­re som referens. Är jobbet riktat mot barn, barn- och ungdomspsy­kiatri samt vuxenpsyki­atri görs också ett utdrag i belastning­sregistret. Det är samma rutiner som gäller i hela Vg-region, säger Kerstin Blomgren, tillförord­nad Hr-chef inom Nu-sjukvården.

”När jag kandiderad­e berättade jag allt. Jag förstod att det kunde finnas ett intresse kring det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden