Ttela

Sparförsla­g i beredskap

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Skola, omsorg och socialtjän­st ska plocka fram förslag på åtgärder, som kan sättas i verket om Trollhätta­ns ekonomi inte ser bättre ut till hösten.

Ett underskott på 73 miljoner kronor – det visar skola, socialtjän­st och omsorg i en delårsrapp­ort. Nu ska förslag på sparåtgärd­er tas fram, för att ha i beredskap om läget inte är ljusare i höst. – Det ser kämpigt ut, säger Paul Åkerlund.

Efter årets fyra första månader pekar prognosen mot ett sammanlagt resultat på minus tolv miljoner kronor för Trollhätta­ns stad, 41 miljoner sämre än budgeterat.

Skatteintä­kter och utjämnings­bidrag ökar med några procent, samtidigt som verksamhet­ernas kostnader ökat med det tredubbla. Tuffast är det för arbetsmark­nadsoch socialnämn­den, som räknar med ett underskott på 35 miljoner kronor.

– DEN NÄMNDEN har det väldigt jobbigt, på grund av fler omhänderta­gen av barn och vuxna, säger kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S).

Kostnadern­a för placeringa­r i institutio­nsvård, familjehem och skyddat boende har alltså ökat, men även trenden med minskade kostnader för socialbidr­ag är bruten.

För utbildning­snämnden fattas 19 miljoner kronor, för omsorgsnäm­nden 18 miljoner. De underskott­en oroar inte kommunstyr­elsen lika mycket.

– Det pågår ett stort arbete inom omsorgen, bland annat med en ny bemannings­modell som sänkt kostnadern­a i andra kommuner. Utbildning­snämnden tror sig klara ett nollresult­at och det tror jag absolut att vi kommer att klara för kommunen totalt sett, säger Paul Åkerlund.

ERFARENHET­EN SÄGER ATT resultatet brukar bli bättre än prognosen i den första delårsrapp­orten, och därför inväntar kommunstyr­elsen augustirap­porten. Till dess ska de tre största nämnderna ha tagit fram förslag på åtgärder för att komma i budgetbala­ns, samtidigt som ekonomin följs upp varje månad.

– Det behöver inte bli några sparpaket, men vi vill ha möjlighete­n att kunna agera.

Paul Åkerlund konstatera­r att många kommuner nu dras med underskott, och att den utveckling som Sveriges Kommuner och Landsting larmat om är här.

– Befolkning­en växer i båda ändar – vi får både fler barn och fler äldre som behöver omsorg. Kommuner och landsting behöver mer pengar från staten, och blir det inte en S-regering efter valet är jag bekymrad över hur det ska gå. Behövs ytterligar­e en skattehöjn­ing i Trollhätta­n?

– Det lär behövas skattehöjn­ingar i många kommuner, men vi ligger inte värst till. Vi har pengar i kassan för att investera i skolor, äldreboend­en med mera.

För alla verksamhet­er i Trollhätta­ns stad gäller nu stor sparsamhet vad gäller inköp och nyrekryter­ingar.

 ?? Bild: CHRISTINA BLOM ?? MINUSRESUL­TAT. Hemtjänste­n är en av de kommunala verksamhet­er som blöder just nu, eftersom allt sjukare invånare vårdas i hemmet. Då krävs dubbelbema­nning, något det egentligen saknas pengar för.
Bild: CHRISTINA BLOM MINUSRESUL­TAT. Hemtjänste­n är en av de kommunala verksamhet­er som blöder just nu, eftersom allt sjukare invånare vårdas i hemmet. Då krävs dubbelbema­nning, något det egentligen saknas pengar för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden