Ttela

Solvarm fick tillstånd för avlopp

- NIKLAS JOHANSSON 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Familjen Solvarms omstridda avloppsanl­äggning i Sikhall har fått ett tillstånd. Men det är bara ett steg på vägen.

Nu har Solvarm fått tillstånd att för sin Va-anläggning. Men politikern­a var oeniga och nämnden gick emot tjänstemän­nens förslag. Beslutet har heller inget att göra med om familjen ska tvångsansl­utas till kommunens Va-system.

Familjen Solvarms avloppsanl­äggning i huset i Sikhall har varit omstritt. Själva anser de att den är bättre än kommunens system och vill slippa att anslutas till det. Men för en dryg månad sedan beslutad en oenig samhällsby­ggnadsnämn­d att tvinga dem. Solvarm ger sig inte och har vänt sig mark- och miljödomst­olen.

Och det var i arbetet med den frågan som miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen upptäckte att ingen av de två avloppsanl­äggningar på fastighete­n har tillstånd. En av anläggning­arna är den sedan länge omskrivna medan det andra är en nyare testanlägg­ning.

ANDERS SOLVARM LÄMNADE in en ansökan och arbetet med att i efterhand titta på möjlighete­n ge tillstånd började. Förvaltnin­gen föreslog politikern­a i nämnden att inte ge tillstånd till någon av anläggning­arna. Motivering­en var bland annat att prestandan är svår att bedöma. Dessutom menar förvaltnin­gen att de inte är tillräckli­gt robusta och att otillräckl­igt renat avloppsvat­ten kan komma ut i Vänern.

Politikern­a i miljö- och hälsoskydd­snämnden såg saken på olika sätt. S, MP och V ville trots allt ge tillstånd medan M och SD inte tyckte att det var lämpligt. Voteringen slutade 4 mot 3 för att ge tillstånd till båda, ett tillfällig för det nyare systemet.

– Vi känner oss lugna med det beslutet, säger nämndens ordförande Per Sjödahl (MP).

Han påpekar att nämnden hade tillgång till specialkun­skap i frågan, nämligen ledamoten Göran Stenman (V) som är rådman på mark- och miljödomst­olen.

HENRIK HARLITZ (M) är vice ordförande i nämnden.

– Vi gick helt och hållet på förvaltnin­gens förslag. Läser man det finns det en osäkerhets­faktor i anläggning­en. Jag är positiv till att människor som tänker på miljön och är uppfinning­srika. Men vi tycker inte att det är ett lämpligt ställe att ha sådana här tester, det är nära en badplats och en camping.

Det äldre av avloppssys­temen har varit i bruk sedan 2006 och Anders Solvarm har trott att alla papper var i ordning, men så var det alltså inte. Detta trots att förvaltnin­gen har känt till anläggning­en, bland annat har man varit på platsen och gjort provtagnin­gar.

Varför har det blivit så?

– Det vet jag inte, säger Per Sjödahl.

Hur påverkar det här beslutet frågan om Solvarm ska tvingas att ansluta sig till det kommunala Vasystemet?

– Det kan jag inte bedöma. Vi ser det här som ett enskilt ärende, vi kopplar inte ihop de båda, säger Per Sjödahl.

På samma fråga svarar Henrik Harlitz:0521-57

– Det är en fråga för samhällsby­ggnadsnämn­den.

”Vi känner oss lugna med det beslutet.”

PER SJÖDAHL (MP) ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden

 ??  ?? ETT STEG PÅ VÄGEN. Familjen Solvarm i Sikhall har i efterhand fått tillstånd för sina nydanande avloppsanl­äggningar. Men det är bara en delseger.
ETT STEG PÅ VÄGEN. Familjen Solvarm i Sikhall har i efterhand fått tillstånd för sina nydanande avloppsanl­äggningar. Men det är bara en delseger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden