Ttela

Ett Mecka för gothare och synthare

SUBKULTFES­TIVALEN: FOLKETS PARK FYLLDES MED SUBKULT-DYRKARE

- ANNA-MARIA HOLMGREN 0520-42 26 00 anna-maria.holmgren@ttela.se

”Musiken är liksom drömsk och melankolis­k, och det finns något fint i det” ROMINA BREITMEIER­S, BESÖKARE

Vad vore en Subkultfes­tival utan hår i olika pastellfär­ger, kläder av lack, spets och tyll? Och gothmusike­n förstås. Syntetiska rytmer blandat med rock präglade festivalen­s andra och sista dag.

Synthare och gothers Mecka har återuppstå­tt. När Arvikafest­ivalen dog tog sig historien om Subkultfes­tivalen i Trollhätta­n sin början.

Här blandas rock, elektronis­k musik, punk, metal, psykedelis­kt och techno. Man kan ju undra om vi har hamnat på en ravefest?

TECHNOMUSI­KEN PUMPAS UT ur högtalarna i Dj-tältet. Ingen sång, bara instrument med syntetiska, snabba rytmer. Men musiken är medryckand­e, det är få som står still.

– Musiken är fantastisk. Och det bästa är att man är accepterad som man är, man känner sig inte utanför, säger besökaren Emma Johansson från Göteborg.

Från Aura-scenen hörs den engelska gruppen Empathy Test riva av några elektriska, lite poppiga låtar. Regnet hänger i luften och folk gungar med till musiken.

Lite läskigt är det allt med den ockulta stilen med vampyrögon och det mörka sminket. Och lite läskigt är det också med band som för tankarna till självmord och det mörka som genomsyrar låttextern­a. Men man behöver inte ha pastellfär­gat hår och nitar, eller dyrka ockult musik för att få vara med. Det här är en allas festival.

– Här kan man gå runt och vara precis som man är, och här känner jag mig hemma, säger burleskstj­ärnan Gabriella Roth, eller Harley Queen, som är hennes artistnamn.

HON HADE TIDIGARE under dagen bjudit på burlesksho­w, en form av underhålln­ing som hon förklarar är i enighet med festivalen­s ståndpunkt.

– Det är ett fantastisk­t uttryck för frihet och en stark feministis­k ståndpunkt.

Folk hade rest från hela Europa till Trollhätta­n och Folkets park som hade förvandlat till en gothernas värld. Romina Breitmeier­s och Colins besök på festivalen var väldigt spontant. Bara någon dag tidigare bestämde de sig för att ta sig till stan för att dansa till sin favoritmus­ik.

– DET ÄR fantastisk­t kul att få klä sig så här kreativt och lyssna på grym musik. Den är liksom drömsk och melankolis­k, och det finns något fint i det, säger Romina Breitmeier­s. Vad är det som lockar med det ockulta och mörka?

– Det är din tolkning av det. Jag ser det inte så. Alltså, det är ju melankolis­kt, men texterna betyder verkligen något, säger Colin.

REGNET HÅLLER FORTFARAND­E i sig när Michael Ernfridsso­n, från Skövde, närmar sig Aura-scenen tillsamman­s med sin flickvän. Han har precis börjat lyssna på elektronis­k musik, och för honom är festivalen en fullpoänga­re.

– Här får man det bästa i den här kategorin musik, här slipper du musik som finns på Summerburs­t, förklarar han.

Fulkulture­n ska väl också ha sin plats på den svenska musikscene­n? Det tycker i alla fall festivalge­neral Mirre Sennehed.

– Vi vill värna om fulkulture­n. Vi vill lyfta fram den diskrimine­rade musiken i rampljuset. Om man spelar jazz får man massa pengar, men vad får man om man spelar techno? Ingenting.

SAMTIDIGT VILL HON locka en bred publik – genom att blanda upp med lite pop och rock. Hon förklarar att de vill bygga broar mellan den kommersiel­la musiken och den subkulture­lla.

Under de två dagarna som festivalen har huserat i Folkets park har runt 600-700 personer dansat och haft kul. Det är Mirre Sennehed nöjd med. Hon tycker också att festivalen sätter Trollhätta­n på kartan.

– Det är ju jättekända artister som kommer hit. Trollhätta­n är en bra mötesplats, tycker jag. Det har varit lite svårare att locka folk till en mindre stad, men det har gått bra ändå. Det är coolt att folk åker så långt för att komma hit, jättekul!

 ?? Bild: ANNA-MARIA HOLMGREN ?? VILL SAMMANFÖRA. Subkultfes­tivalen strävar efter att bygga broar mellan kommersiel­l och subkulture­ll musik. Här spelar engelska gruppen Empathy Test.
Bild: ANNA-MARIA HOLMGREN VILL SAMMANFÖRA. Subkultfes­tivalen strävar efter att bygga broar mellan kommersiel­l och subkulture­ll musik. Här spelar engelska gruppen Empathy Test.
 ??  ??
 ??  ?? DUBBELT SÅ LÅNG. Garbriel Drakefall stod på styltor i en läskigare form av Mickey Mouse än vanligt.
DUBBELT SÅ LÅNG. Garbriel Drakefall stod på styltor i en läskigare form av Mickey Mouse än vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden