Ttela

Kyld mat är inte dålig mat

-

Trollhätta­n utreder hur vi ska tillaga maten som levereras till våra äldre i hemmen. Som ett led i detta har jag tillsamman­s med kommunala pensionärs­rådet varit på studiebesö­k i Vänersborg­s och Lidköpings kommuner. Dessa har med gott resultat sedan länge levererat kyld mat som sedan värms i micro eller vanlig ugn. Provsmakni­ng ägde rum. Jag hörde inget klagomål på att den uppvärmda, kylda maten var dålig utan tvärtom, alla uttryckte att maten smakade utmärkt.

MATEN OCH MÅLTIDEN är som du beskriver jättevikti­g – inte minst för våra äldre. Idag levererar Trollhätta­n drygt 400 portioner varje dag som levereras varm från våra restaurang­er inom äldreomsor­gen. Utredninge­n ska också ge svar på om den varmhållna maten håller den kvalitet och näring som våra äldre har rätt att kräva, när den kommer till matgästen. Om kommunen kommer att införa kyld mat inom hemtjänste­n, kommer de som har behov av hjälp vid värmning, framduknin­g och andra sysslor vid matsituati­on att få det via biståndsbe­slut, precis som det är idag.

DET GÅR AN att leverera populistis­ka förslag med matlagning i var och ens hem när man inte behöver ta ansvar om helheten såsom personalre­krytering och ekonomi. Låt oss anta att det tar 30 minuter att tillaga en portion. (Jag skulle inte klara det på den tiden.) Vi skulle då behöva anställa drygt 30 personer till en kostnad av nästan 15 miljoner kronor, vilket innebär att en portion skulle kosta cirka 100 kronor i enbart personalko­stnad.

OM OLYCKAN SKULLE vara framme att vi har en moderatled­d regering efter höstens val har vi definitivt inte råd med sådana satsningar. Detta eftersom man har sagt att man prioritera­r stora skattesänk­ningar för oss som har jobb före allt annat. Några satsningar på välfärden; skola, vård och omsorg, kommer inte att finnas utrymme för. Trollhätte­bor! Låt liberalern­a även i fortsättni­ngen slippa ta ansvar.

SVEN-ÅKE MÖLL (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden