Ttela

Landvetter får u

GÖTEBORG: 200 BUTIKER PLANERAS VID FLYGPLATSE­N

-

Tänk Mall of Scandinavi­a i Solna. Nu ska vi också få ett. Norska Sjölyst har nämligen skrivit avtal med Swedavia om ett så kallat upplevelse­centrum med över 200 butiker vid flygplatse­n.

Swedavia som äger, driver och utvecklar flygplatse­n har tecknat ett avtal med den norska exploatöre­n Sjölyst. Avtalet ger Sjölyst möjlighet att utveckla handeln inom Airport City Göteborg och nu finns planer på ett storskalig­t regionalt köpcentrum, där handeln ska kombineras med en upplevelse­anläggning. På 100 000 kvadratmet­er planeras över 200 butiker och restaurang­er.

– Vi vill erbjuda ett storskalig­t utbud med all tänkbar service för både resenärer, arbetande, besökare och boende i regionen, säger Ola Maele, Sjölyst Utvikling AS i ett mejl.

Enligt honom söker sig många handelsakt­örer i högre grad till nya attraktiva destinatio­ner, mycket till följd av en ökande internetha­ndel som sätter press på de fysiska butikerna.

– BEHOVET FÖR att exponera sitt sortiment i så kallade A-lägen i tätt befolkade områden har ökat markant i Sverige och övriga Europa. Landvetter har potential att bli Göteborgs motsvarigh­et till de nya superregio­nala handelspla­tserna som genom sitt koncept och dimension har satt en ny standard och redan erövrat stora marknadsan­delar i sitt marknadsom­råde, säger Ola Maele, vars företag även planerar för etablering av volymhande­l inom området.

Göteborgsa­rkitektern­a Krook & Tjäder, som arbetat med olika delar av Swedavias utveckling­sområde i drygt tio år, har utvecklat visionen för det som ska komma att kallas West Coast Plaza. Arkitekten Pontus Orrbacke beskriver hur han fick i uppdrag att skapa en destinatio­n som snarare än handel skulle uttrycka ”upplevelse”.

– DÄRAV ENTRÉERNA som ska skapa spänning och nyfikenhet om vad som finns inne i ”upplevelse­lådan”. Shopping kan du göra på nätet och

 ??  ?? VISION. Arkitetfir­man Krook & Tjäder från Göteborg är de som ligger bakom visionsbil­derna av West Coast Plaza.
VISION. Arkitetfir­man Krook & Tjäder från Göteborg är de som ligger bakom visionsbil­derna av West Coast Plaza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden