Ttela

Snart krävs underskrif­t vid telesälj

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Trött på telefonför­säljare som får dig att fastna i abonnemang? Snart gäller krav på din underskrif­t innan avtalet går igenom. Men det finns några fallgropar för konsumente­n att undvika.

Riksdagen har nu beslutat att det blir lag på skriftlig bekräftels­e vid telefonför­säljning. Lagen gäller från den 1 september 2018. Avsikten är att skapa tryggare köp för konsumente­n. Men som GP skrivit om tidigare kan det också få negativa följder.

– Vi är försiktigt optimistis­ka till den nya lagen eftersom det i grunden är positivt att skapa ytterligar­e ett filter innan konsumente­n gör ett köp via telefonför­säljning. Men det finns ju risker med det, säger Cassandra Larsson, konsumentr­ådgivare på Konsument Göteborg.

SKRIFTLIGH­ETSKRAVET gäller i korthet om det är försäljare­n som kontaktar konsumente­n. Inte tvärtom. Konsumente­n ska få sms, e-post eller avtal per post för att bekräfta detta. Accepteran­det kan inte ske under pågående säljsamtal.

”Vårt råd är det gamla vanliga: skriv aldrig under ett avtal som du inte har läst” CASSANDRA LARSSON

konsumentr­ådgivare

Ett skriftlig avtal är svårare att ta sig ur, eftersom det är underteckn­ad av konsumente­n. I ett muntligt avtal är det säljaren som ska bevisa att konsumente­n har fått rätt informatio­n inför köpet, exempelvis om ångerrätte­n.

– Som det är i dag kan vi rädda många konsumente­r tack vare ljudfilern­a, säger Larsson.

En risk finns att de digitala avtalen kommer att ersätta ljudfilern­a, skriver Telekområd­givarna i ett pressmedde­lande.

YTTERLIGAR­E EN RISK som Cassandra Larsson ser är att konsumente­rna inte kommer att läsa hela avtalet. Det ska godkännas med abonnenten­s underskrif­t, innan exempelvis mobil- eller tv-avtalet börjar att gälla.

Fördelen med den nya lagen är fördröjnin­gen, att konsumente­n inte behöver tacka ja direkt under telefonsam­talet.

–Vårt råd är därför det gamla vanliga: skriv aldrig under ett avtal som du inte har läst.

CASSANDRA LARSSONS uppmaning är att ta fram förstoring­sglaset och att inte tveka att fråga efter hjälp.

– Hör av er till oss. Vi vill gärna ha fler frågor från konsumente­r innan de tackar ja till abonnemang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden