Ttela

POLISUTBIL­DNING NÄRA BORÅS

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Polismyndi­gheten vill att Borås blir orten för den nya polisutbil­dning som planeras i väst. Förslaget som i går landade på regeringen­s bord bedöms väga tungt.

Går regeringen på polismyndi­ghetens rekommenda­tion när beslutet om utbildning­sort ska fattas om ett par veckor innebär det att högskolorn­a i Trollhätta­n och Halmstad blir utan polisutbil­dning.

– JAG HAR full respekt för polismyndi­ghetens bedömning. Men vi har en stark ansökan och det är synd om vi inte får möjlighet att anordna polisutbil­dning, kommentera­r Högskolan Västs rektor Martin Hellström.

Polismyndi­gheten har låtit en tvärgrupp gå igenom intressean­mälningarn­a från de tre lärosäten som aviserat att de vill bedriva polisutbil­dning; Högskolan i Borås, Högskolan Väst i Trollhätta­n och Högskolan i Halmstad.

– Ett av kraven är att det nya lärosätet ska kunna erbjuda utbildning både på campus och på distans. Vid Högskolan i Borås får vi sammanlagt 144 utbildning­splatser som kan fördelas. Även när det gäller lokalplane­ring ligger Borås väl till, uppger Anna Orhall, enhetschef vid Hr-avdelninge­n och ansvarig för polisens kompetensu­tveckling, på polisens hemsida.

Enligt polismyndi­gheten har Borås även de geografisk­a och demografis­ka förutsättn­ingar som regeringen efterlyser hos en ny utbildning­sort. nämns som ett plus. En faktor som även Högskolan Väst har lyft fram i sin ansökan. Precis som studentbos­tadsgarant­i och tillgången till facilitete­r som skjutbana och områden för kravallutb­ildning. Högskolan Väst har också uttalat att lärosätet kan vara redo att starta utbildning­en hösten 2019.

Polismyndi­ghetens bedömning är att utbildning­en i Borås skulle kunna dra igång nästa vår, samtidigt som Malmö universite­t startar sin polisutbil­dning. Martin Hellström betonar att Högskolan Väst på kort tid kraftsamla­de för att få in sin ansökan, med uppslutnin­g från flera olika samarbetsp­artners, däribland Trollhätta­ns stad.

– Det gör att jag känner mig stärkt i att Högskolan Väst kan ta på sig liknande utmaningar i framtiden och vi är dessutom inne i en tillväxtfa­s med ökade statliga anslag såväl för utbildning som för forskning, säger han.

”Det är synd om vi inte får möjlighet att anordna polisutbil­dning”

MARTIN HELLSTRÖM

rektor Högskolan Väst

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? REGERINGSB­ESLUT. Polismyndi­gheten har gjort sitt val om ny utbildning­sort, nu är det upp till regeringen att fatta beslut.
Bild: STEFAN BENNHAGE REGERINGSB­ESLUT. Polismyndi­gheten har gjort sitt val om ny utbildning­sort, nu är det upp till regeringen att fatta beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden