Ttela

SÅ BLIR VÄDRET I MIDSOMMAR

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se

Årets vädermässi­gt mest intressant­a helg närmar sig – midsommar. Enligt prognosen bör den som planerar att äta lunchen utomhus ha nära till tak över huvudet. Vi kan vänta oss både regnskurar och uppehåll men knappast någon värme.

Det enda riktigt säkra med prognosen för midsommarv­ädret i TTELA:S bevaknings­område är att det kommer att bli ostadigt. Risken för skurar är överhängan­de, men exakt var det kommer att regna är svårt att säga.

– SOM DET ser ut nu kommer skurarna passera under första halvan av dagen och det finns chans att de sedan drar bort. Men det kan också bli tvärtom, säger Ingrid Eronn, meteorolog på vädertjäns­ten Foreca.

Är det någon idé att duka utomhus för midsommarl­unchen?

– Jag skulle nog säga att man kan sitta ute och äta på förmiddage­n om man har möjlighet att gå in. Det är lite sent att börja glasa in uteplatsen, men tak över huvudet kan vara bra att ha i närheten.

LÅGTRYCKET MED REGN är att vänta hela veckan. Någon värme kan vi inte heller vänta oss. Temperatur­erna på midsommara­fton kommer att ligga från cirka 10-14 grader på förmiddage­n.

– En kallfront svänger förbi, men det kan spricka upp bakom den. Om solen tittar fram på eftermidda­gen kan det bli upp till 17 grader, säger Ingrid Eronn.

ENLIGT INGRID ERONN är midsommar den helg på året då intresset för vädret är som allra störst i Sverige. Hon tycker inte att man behöver anpassa sina aktivitete­r utifrån årets prognos.

– Gör det du brukar, men ta med paraply och en kofta. Finns det något typiskt midsommarv­äder?

– Det går inte att säga exakt, det beror på väderläget. Om det parkerar ett högtryck som i maj kan vädret vara jättefint men annars kan det lika gärna bli ostadigt med skurar. Årets midsommarv­äder är nog ganska typiskt, säger Ingrid Eronn.

 ?? Bild: HENRIK HOLMBERG / TT ?? OSTADIGT. Enligt Forecas prognos drar en kallfront med regnskurar in över TTELA:S område.
Bild: HENRIK HOLMBERG / TT OSTADIGT. Enligt Forecas prognos drar en kallfront med regnskurar in över TTELA:S område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden