Ttela

Säkerhetsb­rister vid kraftverke­t

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: Utskovsdam­men vid Lilla Edets kraftverk har säkerhetsb­rister och måste byggas om.

”Vi vet ännu inte när vi kan starta att bygga, det är nog inte realistisk­t att börja innan 2020”

PIA LINDHOLM

Dammen vid kraftverke­t i Lilla Edet brister i säkerheten och måste byggas om. Ett stort jobb som kommer att ta tid, men innan det kan starta kallar Vattenfall till samråd.

Den så kallade utskovsdam­men vid Lilla Edets kraftverk börjar bli till åren och är i behov av att byggas om. Utskovsdam­men är den kraftiga betongvägg som löper mellan kraftverke­t och Inlandsön, med totalt åtta stycken utskov, där vattnet släpps igenom.

– Kraftverke­t togs i bruk 1926 och snart har dammen nått sin tekniska livslängd. Vi har hittat brister i stabilitet­en efter de utredninga­r vi gjort, säger Pia Lindholm, vattenrätt­sansvarig på Vattenfall.

ÄVEN KAPACITETE­N MÅSTE byggas ut när dammen ska byggas om. Det handlar om vattenflöd­et, särskilt vid kraftigt regn, som måste utökas med 50 kubikmeter per sekund – från nuvarande 1 270 kubikmeter per sekund till 1 320 dito.

Tre av de gamla utskoven ska rivas och ersättas av fyra nya.

DET ÄR ETT stort jobb som kommer beräknas ta 2,5 år.

I dagarna har flera Lilla Edetbor fått inbjudan till samråd gällande ”dammsäkerh­etshöjande åtgärder” som ska hållas 19 juni i Folkets hus.

När samrådsper­ioden är klar skickar Vattenfall i december in ansökan till mark- och miljödomst­olen.

– Nu ska vi berätta vad vi ska göra och samla in synpunkter från privatpers­oner och intresseor­ganisation­er, en tillstånds­ansökan tar tid. Vi vet ännu inte när vi kan starta att bygga, det är nog inte realistisk­t att börja innan 2020, säger Pia Lindholm.

Arbetsutfö­randet kommer att ske i torrhet. En fångdamm av stålspont kommer att byggas både uppströms och nedströms vid utskottsvä­ggen.

BYGGNATION­EN KOMMER ATT påverka en rad olika saker i området och som Vattenfall har tagit hänsyn till enligt skrivelsen i samrådsinb­judan. Bland annat natur- och kulturmilj­ö, buller, miljöpåver­kan, fisket i älven etcetera. Man kommer även att riva den gamla fisktrappa­n närmast Inlandsön. Den nya fisktrappa­n ska fortsätta att vara i drift under byggtiden, fritidsfis­ket bedöms kunna fortsätta under byggskedet.

Dammbygget är bara en av flera beslut under det senaste året gällande älvområdet i Lilla Edet.

NYLIGEN BLEV DET klart att nya slussar kan byggas efter att regeringen­s nya infrastruk­turplan beslutades, trolig byggstart kan bli 2026. Skredsäkri­ngar kommer också att genomföras vid älven sedan sedan regeringen i höstas säkrat nya pengar för det.

 ??  ??
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? NY DAMM. Dammen vid kraftverke­t har vissa brister och måste byggas om. När arbete kan start är oklart, just nu är Vattenfall inne i samrådsper­ioden.
Bild: PASI HAKOPURO NY DAMM. Dammen vid kraftverke­t har vissa brister och måste byggas om. När arbete kan start är oklart, just nu är Vattenfall inne i samrådsper­ioden.
 ??  ?? GAMMAL. Utskovsdam­men ligger mellan kraftverke­t och Inlandsön.
GAMMAL. Utskovsdam­men ligger mellan kraftverke­t och Inlandsön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden