Ttela

Nämnder får mer pengar

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: Melleruds kommuns förslag till rambudget för 2019 är en tillväxtbu­dget, enligt kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S).

Förslaget till rambudget för Melleruds kommun 2019 hamnar på 13 miljoner kronor i överskott. – Det är en fortsatt tillväxtbu­dget, säger kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S).

Inför 2019 får nämnderna nästan exakt tolv miljoner kronor mer att röra sig med. Förstärkni­ngen för kultur- och utbildning­snämnden är 6,9 miljoner kronor, pengar som nästan uteslutand­e går till ett ökat antal elever.

Socialförv­altningen får 6,3 miljoner i höjd rambudget, som bland annat ska täcka ökat behov av placerings­kostnader inom ifo, ökade kostnader för heltidspro­jektet, samt bortfallet av ett riktat statsbidra­g.

NÄMNDEN RÄKNAR OCKSÅ med att spara 8,7 miljoner. Den största posten är en minskning av antalet platser inom kommunens särskilda boenden, som ska ge fem miljoner kronor. Samordning av daglig verksamhet och höjda avgifter är exempel på andra intäktskäl­lor.

Några mindre försämring­ar blir det också, bland annat minskas samhällsby­ggnadsnämn­dens budget med en halv miljon till följd av det inte skett någon ökning av taxorna för kost och städ.

Det finns flera stora osäkerhets­faktorer som påverkar kommunens kostnader nästa år. Tjänstemän­nen pekar bland annat på kostnadsut­vecklingen inom individ- och familjeoms­orgen och hur länge de redan utbetalda statsbidra­gen för flyktingmo­ttagning ska räcka.

– Det råder stor osäkerhet kring det sociala området, men det finns också ett förslag till ny organisati­on för Ame och vuxenutbil­dningen, vars enda syfte är att leda in personer i jobbåtgärd­er i stället för att leva på bidrag, säger Tommy W Johansson.

KOMMUNSTYR­ELSEN ANTOG förslaget till rambudget vid sitt senaste möte, där Pål Magnusson reserverad­e sig till förmån för ett eget förslag. Det går ut på att ta bort avgiften till musikskola­n, (500 000) införa ett industrite­kniskt program på gymnasiet, (två miljoner kronor) och anställda sommarjobb­ssamordnar­e (två miljoner). Dessutom vill vänsterpar­tiet att kommunen ska avskaffa allmän visstidsan­ställning, vilket enligt partiet ska göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgiva­re.

Vänsterpar­tiet vill finansiera satsningar­na genom att ta de ökade kostnadern­a av kommunens resultat. Men då påpekar Tommy W Johansson att kommunen inte klarar tvåprocent­smålet, det vill säga att resultatet ska uppgå till minst två procent av intäkterna från skatter och bidrag.

ÄVEN SVERIGEDEM­OKRATERNA reserverad­e sig mot kommunstyr­elsens beslut, men utan att lägga något eget förslag.

Kommunfull­mäktige ska fatta beslut om rambudget 2019 den 20 juni, men sista ordet är inte sagt trots detta.

– Vi får se vad som händer i höst efter valet. Den slutliga budgeten för 2019 fastställs av nya fullmäktig­e i november och då kan det göras justeringa­r, beroende på hur utgången av valet blir, påpekar Tommy W Johansson.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? RAMBUDGET. Tommy W Johansson (S) kommunstyr­elsens ordförande anser att det är en tillväxtbu­dget som läggs fram inför 2019.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON RAMBUDGET. Tommy W Johansson (S) kommunstyr­elsens ordförande anser att det är en tillväxtbu­dget som läggs fram inför 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden