Ttela

Sexdömd kandidat borde ha hindrats

VAL 2018. Som politiskt aktiv begär man makt. Att en av kandidater­na i Trollhätta­n är dömd för sexbrott väcker frågor om kandidatur­processen och omdömet.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Vad för förväntnin­gar kan väljare ha på politiska kandidater?

Politik handlar om ideologi och därmed också i förlängnin­gen om moralisk syn, egna principer och förhållnin­gssätt. Det är svårt att där bara räkna in de utåt sett presentera­de åsikterna, i viss utsträckni­ng behöver man agera som ett föredöme när det gäller hur man lever och beter sig. Inte på ett absolut sätt, det finns självklart grader.

Misstag måste få göras och förseelser tillbaka i tiden kunna få sonas. Men oavsett om man aspirerar på politiska uppdrag eller bara är internorga­nisatorisk­t engagerad bör en del grundlägga­nde moraliska krav kunna ställas.

TTELA AVSLÖJADE PÅ måndagen, 18/6, att en av kandidater­na till kommunfull­mäktige i Trollhätta­n är dömd för sexuellt utnyttjand­e av barn. Internt verkar det inte vara en nyhet. Som framgick i artikeln försöker partiets gruppledar­e tona ned och går i kommentare­r till och med in i själva historien och menar att det inte skulle vara så farligt.

”De hade en relation som föräldrarn­a var med på, men skolan valde att anmäla”, sade gruppledar­en till TTELA, och passade även på att spekulera i att det nog handlar om att någon helt enkelt vill ”sätta dit honom”. Som om det då skulle vara mindre allvarligt.

DEN DÖMDE KANDIDATEN själv verkar inte heller se något konstigt, varken i det som hänt eller i det faktum att han nu ber om Trollhätta­ns väljares förtroende om fullmäktig­eplats. Sådant som skedde när man var ”ung och dum” ska inte behöva följa efter en, menar personen.

I grunden är det så, men det rör sig alltså här trots allt inte om vad för dom som helst utan sexuellt utnyttjand­e – där offret var sex år yngre.

Han var 19 medan hon var så ung som 13. Flera frågor väcks här.

Det naturliga för en gruppledar­e borde vara att ödmjukt se det känsliga i en fråga som denna, varför ens ge sig in i resonemang som förminskar händelsen? I sig blir det mycket märkligt när en gruppledar­e börjar recensera rimlighete­n i en faktisk dom.

Dessutom borde den dömde själv förstå hur det bagage han har med sig är inte oproblemat­iskt inför hans kandidatur och det politiska engagemang­et.

PARTIER, DESS MEDLEMMAR och kandidater­na själva har ett ansvar. Frågor om dömda, aktiva måste tas på allvar. Ingen exakt gräns om en viss sorts brott eller viss tid lär generellt kunna dras, ofta kommer det behöva bli en löpande avvägning när det blir aktuellt.

Viktigast är att det finns en medvetenhe­t om frågans allvar, inte minst när det gäller sexbrott. Här verkar detta saknas.

 ?? Bild: STIAN LYSBERG SOLUM ?? SEXBROTTSD­ÖMD. En kandidat i Trollhätta­n har en dom i bagaget.
Bild: STIAN LYSBERG SOLUM SEXBROTTSD­ÖMD. En kandidat i Trollhätta­n har en dom i bagaget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden