Ttela

Oro och förväntan inför starten

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Oro, glädje, skepsis och förvirring – så går tankarna inför införandet av produktion­sbemanning.

Vi träffar enhetschef­erna Maria Asplind Dahl och Maria Brodin, skyddsombu­den Agneta Christians­son (undersköte­rska) och Pia Johansson (vårdbiträd­e) i område Söder, som är först ut med att införa produktion­sbemanning i hemtjänst och vård- och omsorgsboe­nden.

Därefter följer område Väster och Öster, medan Lss-boenden, psykiatrib­oenden med flera kör igång nästa år.

VECKA 40 SMÄLLER det i område Söder, där chefer, fackombud och personal fått informatio­n under våren.

– Sen har vi haft rundabords­samtal där alla fått vara med och tycka till om vilka spelregler vi ska ha här i söder. I eftermidda­g ska gruppernas representa­nter träffas och spika vad som ska gälla, berättar Maria Brodin.

Det kan handla om vad som ska räknas som storhelg eller om dag- och kvällspass ska fördelas på millimeter­n lika.

EN SAK i produktion­sbemanning­en upplevs som odelat positiv.

– Att de delade turerna ska vara borta inom några år. De är jättejobbi­ga. Vi jobbar fem timmar på förmiddage­n och fem på kvällen – med en rast på fyra timmar emellan, säger Agneta Christians­son och Pia Johansson.

Agneta, som bor i Hjärtum, hinner sätta sig vid dukat bord och ta en lur på 40 minuter innan det är dags att lämna familjen och åka till jobbet igen. Är det vinter och dåligt väglag får hon tillbringa rasten i stan.

ALLA FYRA ÄR införstådd­a med att sjuktal och kostnader måste ner, och att personalen måste bli mer rörlig.

– Jobbet kan vi ju, men det finns en inre osäkerhet för hur vi ska bli bemötta av personalen i andra hus, säger Agneta Christians­son.

Nu tror de inte att det blir jätte-

mycket spring utanför Humlegårde­ns enheter, och trycker på vikten av att omsorgstag­arna får se så få ansikten som möjligt.

DE ÄR MER skeptiska till att det ska gå att få ihop sammanhåll­na tvådagarsl­edigheter varje vecka.

– Vi har räknat, och kan inte få ihop det om inte ledigheten räknas som 48 timmar, säger Maria Asplind Dahl.

Alla gillar inte heller att alla scheman ska läggas på fyra veckor. Hittills har personalen varit aktiv i schemalägg­ningen, nu ska den skötas av schemaexpe­rter utifrån personalen­s önskemål om uttag av lediga dagar.

DET KOMMER ATT krävas mycket mer informatio­n och klargörand­en innan modellen sätts i sjön. Exempelvis har det inte gått fram att delade turer inte ska sträcka sig längre än tio timmar, från start till stopp.

Där produktion­sbemanning har införts på grund av budget- och kvalitetsp­roblem har det kommit protester, bland annat från en enhet där nattperson­alen får göra kortare och fler nattpass för att avdelninga­r inte ska stå obevakade när personal springer på larm från serviceläg­enheterna.

ENLIGT ARBETSGIVA­REN RÖR det sig om ytterligar­e ett arbetspass per månad för deltidsarb­etare, medan personalen fått det till fyra pass per sexveckors­period.

– Huvudskydd­sombudet och Kommunal stöttar upp på den enheten och ser vi att det blir en sämre arbetsmilj­ö på grund av nya scheman kommer vi att agera, säger Fredrik Rydell, ordförande för Kommunals sektion Lilla Edet/ Trollhätta­n.

KOMMUNEN OCH KOMMUNAL ska tillsätta en grupp som särskilt tittar på villkoren för all nattperson­al, utifrån att den har mycket höga sjuktal. Kommunal vill att veckoarbet­stiden för nattarbeta­re minskas till 33 timmar; nu arbetar de bara någon halvtimma mindre än dagpersona­lens 37 timmar.

– Då får de kortare arbetspass, utan att jobba fler nätter.

Fredrik Rydell tycker att det är olyckligt att budgetsane­ringen på tio enheter blandats ihop med införandet av produktion­sbemanning­en i omsorgen.

– Det blir förvirring.

KOMMUNAL HAR VARIT med och utformat Trollhätte­modellen, och är i huvudsak positivt.

– Vi vill inte ha sämre scheman, utan hälsosamma­re scheman. Sen får vi bevaka det här, exempelvis ska risk- och konsekvens­analyser göras när nya scheman tas fram, säger Fredrik Rydell.

Han ser flera vinster, som att långa arbetspass och delade turer ska bort.

– Det får gärna gå fortare än två år. I dag väljer våra medlemmar medvetet att tacka nej till heltidstjä­nster. De tror inte att de ska orka med på grund av delade turer och långa pass. Det är en jämställdh­etsfråga.

”Det får gärna gå fortare än två år att ta bort de delade turerna”

FREDRIK RYDELL ordförande Kommunal

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden