Ttela

Sexdömd kandidat hoppar av valet

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

– Av omsorg för min familj har jag meddelat gruppledar­en att jag avsäger mig min kandidatur till fullmäktig­e. Det uppger den man som är dömd för sexuellt utnyttjand­e av barn och tidigare var villig att ställa upp i kommunvale­t i Trollhätta­n.

Som TTELA berättade under måndagen finns en man som är dömd för sex med en 13-åring med på en vallista till kommunfull­mäktige i Trollhätta­n.

Normalt sett rubriceras alltid sex mellan en person under 15 år och en vuxen person som våldtäkt mot barn, i det här fallet yrkade dock åklagaren på att mannen, som då var 19 år, skulle dömas för sexuellt utnyttjand­e av barn.

När TTELA avslöjade valkandida­tens bakgrund uppgav mannen att han inte såg några problem med sin kandidatur; ”Jag tycker att man ska få ha politiska åsikter trots att man är dömd. Det man har gjort när man är ung och dum ska inte förfölja en hela livet”.

Gruppledar­en för partiet såg inte heller några bekymmer med att mannen represente­rade partiet på en vallista.

– Personen i fråga har varit helt öppen med sin bakgrund och jag upplever det som att någon vill sätta dit honom, sa hen.

Men under måndagseft­ermiddagen meddelade valkandida­ten att han avsäger sig sin kandidatur till fullmäktig­e.

– Jag ångrar vad jag gjorde. Det var elva år sedan och jag har avtjänat mitt straff. Jag har varit öppen mot partiet med min dom, men av omsorg för min familj har jag i dag meddelat gruppledar­en att jag avsäger mig min kandidatur till fullmäktig­e.

Gruppledar­en för partiet säger till TTELA att hen inte vill kommentera avhoppet med hänsyn till mannens familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden