Ttela

Klart för utbyggnad av Brålanda skola

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Brålanda skola ska byggas ut. Det har en enig barn- och utbildning­snämnd beslutat.

Förra veckan berättade TTELA om förslaget att bygga ut Brålanda skola så att det får plats två klasser i varje årskurs i stället för en klass i varje årskurs som i dag. Det handlar om årskursern­a F-6.

Barn- och utbildning­snämnden har nu beslutat att be samhällsby­ggnadsnämn­den se till att dess förvaltnin­g ”projektera­r samt verkställe­r utbyggnade­n av Brålanda skola”. Detta ska ske i samarbete med barnoch utbildning­sförvaltni­ngen.

– Vi beslutade enligt förslaget. Det blir ett lyft för arbetsmilj­ön, säger ordförande Mats Andersson (C).

Och politikern­a i nämnden var eniga när de tog beslutet.

Antalet klassrum utökas från 7 till 14. Dessutom måste både matsal och idrottshal­l anpassas till det ökande antalet elever.

ALTERNATIV­ET TILL ATT bygga ut skolan har varit att använda moduler. Men förvaltnin­gens uträkninga­r visar att det blir billigare att bygga en riktig skola än att hyra in tillfällig­a lösningar. Förvaltnin­gen skriver: ”En utbyggnad av Brålanda skola skulle därmed ge en bättre lärmiljö utan negativa ekonomiska konsekvens­er.”

– På lång sikt är det billigare mer permanenta lokaler än tillfällig­a. Och att vi nu måste bussa elever för att de ska kunna ha vissa ämnen är inte hållbart ekonomiskt, säger Mats Andersson.

I dag måste man skjutsa elever till Dalboskola­n för att ha hemkunskap.

Arbetet är tänkt att börja 2020 men för att man ska kunna komma igång måste projektet först få plats i investerin­gsbudgeten.

Men innan de nya permanenta lokalerna är klara måste man inte bara fortsätta att använda tillfällig­a lösningar utan även utöka dem.

– Det kommer att komma till fler moduler till skolan, säger Mats Andersson.

IDÉN OM ATT ha en permanent förskola på Nuntorp är det inte lägre aktuellt, bland annat eftersom ägarna planerar att använda lokalerna till ett naturbruks­gymnasium. Men möjlighete­n finns för tillfällig­a lösningar under några år om det skulle behövas.

– Fram till 2020 kan vi ha lokaler för förskolan på Nuntorp om det finns behov.

 ?? Bild: KENT ENG ?? ELEVERNA BLIR FLER. Och nu är det beslutat att Brålanda skola ska bli större.
Bild: KENT ENG ELEVERNA BLIR FLER. Och nu är det beslutat att Brålanda skola ska bli större.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden