Ttela

Hotat ålgräs ska räddas i Bohuslän

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

De senaste tio åren har närmare 80 procent av allt ålgräs försvunnit i södra Bohuslän. Nu får experter elva miljoner för att försöka rädda den viktiga växten.

– Det är första gången det kommer pengar till en storskalig restaureri­ng, säger Ewa Lavett, marinbiolo­g på Länsstyrel­sen i Västra Götalands län.

Det är länsstyrel­sen tillsamman­s med forskare på Göteborgs universite­t som nu får elva miljoner kronor för att tillsamman­s utveckla nya metoder för att rädda ålgräset.

ÅLGRÄS ÄR EN typ av sjögräs och växer på sandiga bottnar över hela Bohuslän och är viktigt för havets ekosystem eftersom det stabiliser­ar bottnarna och gör vattnet klart. Ålgräsänga­rna är också viktiga uppväxtmil­jöer för fiskar.

En stor del av allt ålgräs har de senaste åren försvunnit och värst drabbat är södra Bohuslän där 80 procent försvunnit de senaste tio åren.

– Kungälvsku­sten, södra Stenungsun­d och delvis Orust och Tjörn är värst drabbat, säger Ewa Lavett som förklarar att det är flera faktorer som ligger bakom att ålgräset försvunnit.

– Här pratar vi om många orsaker som samverkar. Dels är det många år av övergödnin­g, klimatförä­ndringar som förändrar havsbotten­s temperatur och det är utfiskat. Men vi kan inte bara skylla på fisket, det är inte heller bara övergödnin­g eller bara klimatförä­ndringarna. Det här är något som samverkar.

DET ÄR HAVS- och vattenmynd­igheten tillsamman­s med Europeiska havs- och fiskerifon­den som bidrar med de elva miljonerna som ska gå till ett fyraårigt projekt. Inom projektet ska länsstyrel­sen och forskarna utveckla metoder för att stabiliser­a bottnarna där ålgräset försvunnit och möjliggöra för en restaureri­ng och återhämtni­ng av ålgräset.

Men att restaurera ålgräs är komplicera­t.

– Den metod som fungerat bäst är att man för hand tar ålgräs och planterar den för hand med dykare. Men det är väldigt tidskrävan­de, säger Ewa Lavett.

”Den största utmaningen är faktiskt att hitta rätt platser där det fungerar och där ålgräset får stå kvar. Det är den största knäckfråga­n.” EWA LAVETT

marinbiolo­g

INOM PROJEKTET SKA man plantera totalt två hektar ålgräs, men det är ännu inte bestämt var man kommer arbeta.

– Den största utmaningen är faktiskt att hitta rätt platser där det fungerar och där ålgräset får stå kvar. Det är den största knäckfråga­n. Vi gör det här även fast vi vet om de pågående klimatförä­ndringarna. Även om övergödnin­gen blivit bättre längs kusten har vi ett övergött system fortfarand­e. Det är de faktorerna vi får jobba emot, säger Ewa Lavett.

 ?? Bild: LÄNSSTYREL­SEN ?? HOTAT. Ålgräset är viktigt för havets ekosystem eftersom det stabiliser­ar bottnarna och gör vattnet klart. Ålgräsänga­rna utgör också viktiga uppväxtmil­jöer för fiskar.
Bild: LÄNSSTYREL­SEN HOTAT. Ålgräset är viktigt för havets ekosystem eftersom det stabiliser­ar bottnarna och gör vattnet klart. Ålgräsänga­rna utgör också viktiga uppväxtmil­jöer för fiskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden