Ttela

Dags för sista utställnin­gen

UXÅS: SOLVEIG EKDAHL LÄGGER NER KRUKMAKERI­ET

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Snart är det dags för den sista utställnin­gen på Ekdahls krukmakeri i Uxås. Sedan är det slut. För gott. – Jag bara kände en dag att nu får det vara nog, säger Solveig till TTELA.

Solveig Ekdahls krukmakeri är kanske mest känt för sina årliga utställnin­gar i december som hat tusentals besökare genom åren.

2016 firade utställnin­gen 25 år och hon hade redan då dragit ner på tempot. Men nu skrivs ett nytt kapitel för Solveig och hennes gärning som keramiker.

– Jag ska sälja allt i mitt krukmakeri. Men jag känner mig trygg i att det är en begåvad person som tar över alla mina saker, verktyg och maskiner och ugnen. ”Nettan” är jättedukti­g och har en fin formkänsla som känns modern.

– JAG HAR funnits här i 28 år och jag har fått jobba med det jag vill i alla år, nu kan hon ta över, säger Solveig Ekdahl som beskriver sin egen stil som raka motsatsen till det moderna:

– Jag gillar det gamla och traditione­lla och jag doppar mina kreationer i glasyr, det får inte bli för perfekt. Sakerna har en funktion, då blir det också vackert, förklarar hon.

”Nettan” heter egentligen Jeanette B Hedström, egenföreta­gare från Lilla Edet, som gick en privatkurs hos Ekdahl och fick därigenom upp intresset för keramik på allvar.

– Jag började dreja förra året och jag tycker att det är väldigt roligt. Jag tänker inte ha ett öppet krukmakeri som Solveig, eventuellt kan jag ta emot beställnin­gar. Jag köper allt, även Solveigs design. Men jag ser vissa möjlighete­r i framtiden, vi får se, säger Jeanette lite hemlighets­fullt.

DEN SISTA UTSTÄLLNIN­GEN blir av under nästa vecka.

– Det är Solveigs sista och min första utställnin­g, så vi kallar den för Första och sista lite skämtsamt, säger Jeanette B Hedström.

Solveig Ekdahl tänker också flytta ifrån huset. Den gula trävillan vid Uxåssvänge­n har blivit för betungande att sköta.

– Huset är minst 200 år gammalt, jag flyttade hit i november 1990, då var det ett ruckel, så jag har räddat det här huset, säger hon.

– Huset skulle bli allt för stort för mig med hela krukmakeri­et borta. Jag har fått en lägenhet på Ström, så jag planerar att flytta i december, fortsätter Solveig.

HUSET HAR MYCKET karaktär och kommer att bli svårt att skiljas från, men samtidigt ser 77-åriga Solveig fram emot det.

– Jag älskar ju det här huset och alla rosor i trädgården och mitt lilla växthus. Jag hoppas att de som tar över blir lyckliga här, säger Solveig Ekdahl.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ??
Bild: PASI HAKOPURO
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? SISTA KRUKAN. Solveig Ekdahl lägger ner krukmakeri­et, men innan dess ska hon ha sin sista utställnin­g i Uxås.
Bild: PASI HAKOPURO SISTA KRUKAN. Solveig Ekdahl lägger ner krukmakeri­et, men innan dess ska hon ha sin sista utställnin­g i Uxås.
 ??  ?? FÖNSTER. Solveig startade sitt krukmakeri i det gamla huset i Uxås.
FÖNSTER. Solveig startade sitt krukmakeri i det gamla huset i Uxås.
 ??  ?? TAR ÖVER. Jeanette B Hedström som har blivit upplärd av Solveig tar över utrustning­en från krukmakeri­et.
TAR ÖVER. Jeanette B Hedström som har blivit upplärd av Solveig tar över utrustning­en från krukmakeri­et.
 ??  ?? KERAMIK. I ett av uthusen står de flesta av föremålen till utställnin­gen.
KERAMIK. I ett av uthusen står de flesta av föremålen till utställnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden