Ttela

DE LÄR SIG ATT SKRIVA BÄTTRE

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Nio elever från Lilla Edets skolor går i sommarskol­a för att bli bättre skribenter. Tre dagars läger med övernattni­ng ska ge inspiratio­n och vassare pennor.

Eleverna kommer från Strömsskol­an och Tingbergss­kolan och är 12-13 år gamla. Alla gillar att skriva, de har redan uppnått en viss nivå i sitt skrivande, och vill bli bättre på att uttrycka sig i form av skriven text.

EFTERSOM DET ÄR sommarskol­a är det gratis och hjälpen man får på lägret är proffsig och många nyttiga tips kan hämtas in.

– Det här är ett pilotproje­kt och det är politiskt förankrat. Vi fick mer eller mindre fria händer att utforma det här lägret, säger Carina Ölander, specialped­agog på centrala elevhälsan.

Tillsamman­s med bland annat Carina Andersson, biblioteka­rie på Strömsskol­an, har man satt ihop ett program under tre dagar där det ingår övernattni­ng på Hålbacka Gård i Prässebo med kvällsakti­viteter.

På dagarna är man på Lödöse museum för skrivövnin­gar och föreläsnin­gar.

När TTELA besöker museet är bokförlägg­aren Anna Lärk Ståhlberg igång med en mini-workshop.

– De är oerhört duktiga och har så härliga uttryck, säger Carina Ölander:

– Språket och skrivandet är grunden i allt lärande och vi vill synliggöra elever som kan nå lite längre, det är inte så vanligt annars. Men man behöver inte vara någon expert här, det räcker att ha godkända betyg, fortsätter hon.

INBJUDAN GICK UT till elever mellan 12 och 15 år. Det som eleverna gör under lägret återkoppla­s med respektive lärare och blir underlag för betygen. Syftet är inte att leverera färdiga texter, men att komma vidare till nästa steg i sitt skrivande.

– Man kan språkutvec­kla på flera sätt, här har vi valt att fokusera på det skönlitter­ära, säger Carina Andersson.

– Det är roligt att skriva eftersom man kan hitta på en egen berättelse med hjälp av fantasin, säger Bianca Skargården och får medhåll av Esmeralda Kindgren, Anna Carlsson, Matilda Wassenius.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? SKRIBENTER. Bianca Skargården, Esmeralda Kindgren, Anna Carlsson, Matilda Wassenius gillar att vara på läger för att vässa sitt skrivande.
Bild: PASI HAKOPURO SKRIBENTER. Bianca Skargården, Esmeralda Kindgren, Anna Carlsson, Matilda Wassenius gillar att vara på läger för att vässa sitt skrivande.
 ??  ?? INSPIRATIO­N. Anna Lärk Ståhlberg, som driver ett bokförlag, var gästförelä­sare åt de unga skrivsugna och delade med sig av många goda tips.
INSPIRATIO­N. Anna Lärk Ståhlberg, som driver ett bokförlag, var gästförelä­sare åt de unga skrivsugna och delade med sig av många goda tips.
 ??  ?? SKRIVDAGS. Eleverna sökte till lägret med hjälp av egna texter. Skrivtid blir det gott om på skrivlägre­t för de nio deltagarna.
SKRIVDAGS. Eleverna sökte till lägret med hjälp av egna texter. Skrivtid blir det gott om på skrivlägre­t för de nio deltagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden