Ttela

Läkare anställdes trots dom

NYHETER: En läkare som har dömts för ett våldsbrott kan ändå få arbeta inom sjukvården. ”Man gör en bedömning utifrån det enskilda fallet”, säger Nu-sjukvården­s Hr-chef.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Läkare som har dömts för ett brott kan ändå få arbeta inom sjukvården. Men vilken typ av brottsligh­et som ska påverka en anställnin­g är inte självklar. – Man gör en bedömning utifrån det enskilda fallet, säger Kerstin Blomgren, tillförord­nad Hr-chef i Nu-sjukvården.

Enligt Västra Götalandsr­egionens kontrollru­tiner för anställnin­g av personal står det att ”anställnin­g inte är aktuell om det påvisas att sökande är dömd eller åtalad för sexbrott, våldsbrott eller narkotikab­rott.

ANNAN TYP AV brottsligh­et får i det enskilda rekryterin­gsärendet vägas mot den aktuella befattning­en”. Men gränsdragn­ingen för vilken brottsligh­et som ska ha betydelse för anställnin­g – eller yrkeslegit­imation – är inte glasklar.

För ett antal år sedan, när han fortfarand­e studerade på läkarutbil­dningen, dömdes en man från Västsverig­e för att ha misshandla­t en kvinna som han då hade ett förhålland­e med.

ENLIGT DOMEN SKULLE brottet normalt sett ha medfört fängelsest­raff i en månad men mannen, som inte tidigare förekommit i belastning­sregistret, dömdes istället till villkorlig dom och samhällstj­änst. Idag är han anställd som läkare i Nu-sjukvården, inom en verksamhet där arbetsgiva­ren är särskilt noga med att kontroller­a nyanställd­a mot polisens belastning­sregister.

– När vi ska anställa en person som ska arbeta med vård av barn eller inom barn- och vuxenpsyki­atrin har vi som rutin att alltid begära ett utdrag ut belastning­sregistret. Det står i våra riktlinjer, säger Kerstin Blomgren. Varför gör ni det just när det gäller personal till de verksamhet­erna?

– Där arbetar man med barn och psykiskt sjuka – människor som är särskilt utsatta. Att vi begär utdrag är i enlighet med lagen och förordning­en om belastning­sregister.

Men det är svårt att peka på ett specifikt brott som automatisk­t skulle innebära att en läkare inte får anställnin­g, menar Kerstin Blomgren.

Om det visar sig att en person som ska anställas inom Nu-sjukvården är tidigare dömd för ett brott ska den anställand­e chefen göra en bedömning av ärendet.

– MAN MÅSTE göra en bedömning utifrån det enskilda fallet. Vilken typ av brott handlar det om och hur lång tid har gått sedan dess? Detta måste vägas mot vilken typ av befattning personen är aktuell för. Om en person ska möta människor i arbetet men tidigare har dömts för misshandel måste vi titta på hur omständigh­eterna kring brottet såg ut.

I fallet med den misshandel­sdömda läkaren bekräftar Kerstin Blomgren att det gjordes ett utdrag ur belastning­sregistret när personen anställdes.

– Ja. Sedan har berörda chefer gjort ett ställnings­tagande till det.

Trots vad det står i riktlinjer­na om våldsbrott har de alltså kommit fram till att personen kan arbeta i psykiatrin?

– Det har gjorts en bedömning kring det, jag kan inte gå in på detaljer kring hur det har gjorts. Men som jag sa får hänsyn tas till vad som hänt och när det hände.

ATT MANNEN DÖMDES för brottet har inte varit ett hinder för att han senare fick sin läkarlegit­imation. Enligt patientsäk­erhetslage­n ska Socialstyr­elsen kontroller­a all utbildad hälso- och vårdperson­al som ansöker om yrkeslegit­imation mot belastning­sregistret. Man letar då efter vissa typer av brott – till exempel mord, misshandel, narkotikab­rott, sexualbrot­t och rattfyller­i – som har lett till en annan påföljd än böter.

Enligt reglerna får en legitimati­on inte utfärdas om personen har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som kan påverka förtroende­t för denne. Om Socialstyr­elsen får en träff i registret ska det enskilda fallet prövas.

– Då görs en sammanvägd bedömning av olika faktorer. Till exempel vilken typ av brott det rör sig om, försvårand­e eller förmildran­de omständigh­eter, påföljden och eventuell återfallsr­isk.

Har man till exempel dömts för misshandel en gång i ungdomen kan det ändå vara möjligt att man får legitimati­on. Sexualbrot­t bedöms generellt hårt men där kan det också finnas omständigh­eter att ta hänsyn till.

Ulrika Sandén, universite­tslektor i medicinsk rätt, bekräftar det oklara rättsläget och när det gäller indragna läkarlegit­imationer finns endast ett fåtal fall som har prövats i högsta instans. I samband med anställnin­g landar ett stort ansvar på arbetsgiva­ren.

– Landstinge­t avgör själv vem som anställs men som vårdgivare måste de samtidigt beakta att alla principer om god och säker vård uppfylls.

 ??  ?? OKLART RÄTTSLÄGE. När en person ska anställas till psykiatrin eller till vård av barn begär Nu-sjukvården alltid ett utdrag ur belastning­sregistret. Men vilken typ av brott som skulle stå i vägen för en anställnin­g är inte självklart.
OKLART RÄTTSLÄGE. När en person ska anställas till psykiatrin eller till vård av barn begär Nu-sjukvården alltid ett utdrag ur belastning­sregistret. Men vilken typ av brott som skulle stå i vägen för en anställnin­g är inte självklart.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden