Ttela

Kommunen med högst medellön

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se

NYHETER: I Mellerud tjänar kommunanst­ällda mer än i Trollhätta­n, visar siffror från SCB.

Det skiljer nästan 8 000 kronor mellan högst och lägst medellön för svenska kommunanst­ällda. I Trollhätta­n, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud är skillnader­na mindre.

I Trollhätta­ns stad var medellönen 28 700 kronor per månad 2017, enligt Statistisk­a centralbyr­ån. Det är 400 kronor lägre än i Vänersborg och Mellerud och 200 kronor mindre än i Lilla Edet. Störst är alltså inte bäst när det gäller medellönen.

– Jag är inte så bekymrad över löneläget. När vi jämför yrke för yrke är det generellt små skillnader i närområdet, speciellt mellan Vänersborg och Trollhätta­n, säger Per Johansson, personalch­ef i Trollhätta­ns stad.

HAN SER FLERA möjliga förklaring­ar till att Trollhätta­n ligger något lägre i SCB:S jämförelse.

Om privata aktörer ansvarar för äldreomsor­gen medför det att kommunen har färre anställda inom låglöneyrk­en. Åldersförd­elning och hur många anställda som finns i olika yrkeskateg­orier påverkar också. Ytterligar­e en faktor är personalom­sättningen.

– Kommuner med högre personalom­sättning har också högre medellön, man får betala mer för att få ny personal helt enkelt, säger Per Johansson.

MELLERUD ÄR MINSTA kommunen i TTELA:S bevaknings­område, men medellönen på 29 100 ligger i topp. Hr-specialist­en Tomas Öhberg ser snabbt en förklaring: största gruppen anställda hör till Kommunals avtalsområ­de och Mellerud ligger lönemässig­t över de centrala kollektiva­vtalen. Enligt Tomas Öhberg är lägstalöne­n för utbildade undersköte­rskor 141 kronor per timme, medan nivån i kollektiva­vtalet är 126,36.

– Det är en strategi kommunen valt, att betala sina anställda en vettig lön. Tyvärr är det svårt att få tag i personal ändå, men ingen kan säga att de inte kan var kvar på grund av dålig lön, säger han.

BÅDA KOMMUNERNA HAR ett rekryterin­gsbehov för grupper som lärare, sjuksköter­skor, undersköte­rskor och förskollär­are. Hur viktig är lönen när det kommer att rekrytera personal?

– Det är en del, men för unga är det inte en primär bit som det var förr. Nu spelar även annat in, som möjlighete­n att få ledighet, säger Tomas Öhberg i Mellerud.

– Vi har gjort studier som visar att lönen inte är en viktig anledning till att medarbetar­e slutar. Inom konkurrens­utsatta yrken ökar kraven och det finns ett tryck på lönesättni­ngen, det gör att vi får högre ingångslön­er, säger Per Johansson i Trollhätta­n.

Svenska kommuner har knappt 780 000 anställda enligt arbetsgiva­rorganisat­ionen Sveriges kommuner och landsting. Medellönen 2017 var 29 800 kronor per månad.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? SKILLNAD. I Mellerud och Trollhätta­n tjänar de lägst betalda drygt 20 000 kronor, de med högst lön får från 40 000 kronor och uppåt.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT SKILLNAD. I Mellerud och Trollhätta­n tjänar de lägst betalda drygt 20 000 kronor, de med högst lön får från 40 000 kronor och uppåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden