Ttela

SAMLAR SKRÄP IHOP.

Martin Högberg och Matilda Engelbrekt­sson hoppas att många ansluter den 26 juni för att plocka skräp i Trollhätta­n.

- 18-19

– Vi är trötta på hur det ser ut och tänkte att vi ville dra ihop ett event där alla invånare kan samlas och göra en gemensam insats, inleder Matilda vårt samtal.

Sagt och gjort. Några knapptryck senare på Facebook låg ett öppet evenemang uppe på sidan. Nu hoppas Martin och Matilda att så många trollhätte­bor som möjligt ska ansluta den 26 juni och plocka skräp – var än man befinner sig i staden. Men den officiella mötesplats­en blir på Drottningt­orget där paret kommer dela ut skräppåsar till alla medverkand­e.

MARTIN BERÄTTAR ATT idén växte fram hos de båda under deras gemensamma springture­r.

– Under turerna började vi märka av mer och mer skräp, vart vi än kom. En dag hittade vi en påse och började automatisk­t plocka upp det vi såg.

– Alla kan inte gå runt och tänka att “det här är inte mitt ansvar”. Det är irriterand­e att folk tänker mer och mer på sig själva. Fortsätter vi i den riktningen kommer ingenting bli bättre, fortsätter han.

– Vi har sett många skolbarn som är ute och plockar skräp, men det här ska inte bara ligga på dem, tillägger Matilda.

Paret är överens om att med solen och värmen förvärras också problemet.

– Det är absolut nu som det ser ut som värst, säger Matilda.

– Det är plast från chokladkak­or och burkar som är vanligast. Men vi har också hittat skålar, fyrverkeri­pjäser och stora plastembal­lage, säger Martin.

MATILDA BERÄTTAR ATT det värsta har varit att inse vilken nonchalans som finns hos människor.

– De finns de som lämnar sitt skräp där de står trots att det finns en papperskor­g i närheten. Alla vet att man inte gör så.

– Vi måste börja leva som vi lär och se oss själva som en del av något större, vilket vi faktiskt är. Även om det må låta klyschigt, säger Martin.

Det är långt ifrån första gången som Martin och Matilda vill bidra till samhället. Senast i höstas sprang de loppet Orust tvärs tillsamman­s. Då sprang de till förmån för cancersjuk­a barn och samlade på egen hand in pengar som de skänkte oavkortat till Min stora dag. Men de berättar att de inte alltid varit sådana initiativt­agare som de är i dag.

– Jag var väldigt feg som liten, det är först på senare år som jag har blommat ut, säger Matilda.

– Ja, jag stod också oftast i periferin. Men med åren har jag blivit mer aktiv. Det grundar nog sig i att jag blivit förbannad och irriterad på flera saker i samhället och så har jag bestämt mig för att vara med och påverka, säger Martin.

MEN I OCH med att de gick med i studentkår­en på Högskolan Väst väcktes den inre drivkrafte­n och initiativt­agandet hos de båda. I dag kompletter­ar de varandra i sina projekt.

– Jag styr och ställer lite mer, skrattar Matilda.

– Men på ett positivt sätt! Du är bra på att planera och strukturer­a, övertygar Martin. Vad skulle ni vilja säga till de som är i startgropa­rna till att vilja göra mer men ännu inte vågat ta steget?

– Jag vill uppmana att vi som bor här i Trollhätta­n – vi är staden tillsamman­s. Vi måste tänka på det lite mer. Allt behöver inte vara så svårt, säger Martin.

MARTIN OCH MATILDA kallar sig även för schlagercr­ew. Martin har tidigare pratat i P4 väst om Melodifest­iva-

len. “Att se massor av människor plocka skräp på vårt event skulle vara som ett enda stort fett mellonumme­r”, skrattar han.

 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ?? PAR. Martin Högberg och Matilda Engelbrekt­sson i Trollhätta­n beskriver sig själva som två personer som tycker om att göra saker, de brinner för volontärar­bete och hoppas nu på en renare stad.
Bild: MADELEINE BÄCKMAN PAR. Martin Högberg och Matilda Engelbrekt­sson i Trollhätta­n beskriver sig själva som två personer som tycker om att göra saker, de brinner för volontärar­bete och hoppas nu på en renare stad.
 ??  ?? BRINNER. Paret beskriver sig själva som två personer som tycker om att göra saker för att få andra att må bra. De brinner för volontärar­bete.
BRINNER. Paret beskriver sig själva som två personer som tycker om att göra saker för att få andra att må bra. De brinner för volontärar­bete.
 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ??
Bild: MADELEINE BÄCKMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden