Ttela

Sätt inte sprätt på kontantern­a

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

EKONOMI . Sverige åker i rekordfart mot att bli ett kontantlös­t samhälle. Det saknar inte fördelar. Rånrisken blir mindre, det blir svårare att svartarbet­a eller skattefusk­a, och kriminella verksamhet­er får det tuffare.

Men som ledamötern­a i riksbanksk­ommittén skrev på DN Debatt (11/6) har kontantern­a fortfarand­e viktiga användning­sområden. Det är dessutom ett demokratis­kt problem om de avvecklas utan medvetna politiska beslut. I dag drivs utveckling­en framför allt av bankerna, som stänger ner lokalkonto­r och bankomater, och leverantör­er av betaltjäns­ter.

DÄRFÖR FÖRESLÅR KOMMITTÉN att större banker ska bli skyldiga att erbjuda kontantutt­ag och dagkasseha­ntering ”i en sådan utsträckni­ng att det finns en rimlig tillgång till dessa tjänster i hela Sverige”.

Det är ett bra förslag. Kontanter fyller ännu en viktig roll, inte minst i krissituat­ioner. Om elnätet slutar fungera måste människor ändå kunna handla mat. Rådet i den omtalade broschyren “Om krisen eller kriget kommer”, om att ha kontanter i mindre valörer hemma, är sunt. Det behöver inte handla om krig eller naturkatas­trofer. En finanskris kan göra att banker tvingas stänga och att betalsyste­m slutar fungera.

De digitala betalninga­rna innebär också en form av övervaknin­g som även privatpers­oner med “rent mjöl i påsen” kan tänkas vilja stå utanför.

ATT KONTANTER I mindre utsträckni­ng används i vardagen – i handeln görs närmare nio av tio betalninga­r med kort – som Lotta Engzell-larsson skriver i Dagens industri (13/6), är inte heller ett bra motargumen­t. Kontantern­as användning­sområden, om än mer nischade och sällsynta, försvinner inte för att de flesta använder bankkortet på ICA.

Engzell-larsson förespråka­r i stället att kontantanv­ändningen skulle övergå till så kallade ekronor, en digital form av kontanter som utreds av Riksbanken. E-kronor skulle skilja sig från “vanliga” digitala pengar genom att innehavare­n har en fordran direkt hos Riksbanken, som om han eller hon hade en sedel, i stället för hos sin bank.

Skillnaden blir marginell. Och framför allt är en e-krona lika oanvändbar vid ett strömavbro­tt som en vanlig krona. Det kontantlös­a samhället är förmodlige­n oundviklig­t. På vägen dit finns en rad viktiga och intressant­a frågeställ­ningar. “Cash” kanske inte fortfarand­e är “king”, men de har fortfarand­e en roll att spela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden