Ttela

Färre mål bör bli Vänersborg­s mål

VAL 2018 . I går gavs Vänersborg­s partier möjlighet till anföranden om målinriktn­ing. Repliker fick inte göras men ändå blev intrycket belysande: Målen lär bli färre. Rätt.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Egentligen skulle det inte ha blivit så här. Tanken inför gårdagens kommunfull­mäktige i Vänersborg var ursprungli­gen att anta en budgetinri­ktning tillsamman­s med måloch resursplan inför kommande år. Eftersom avståndet mellan nämndernas ekonomiska begäranden och liggande budgetrama­rna bedömdes som för stort sköts processen fram av kommunstyr­elsen.

EN TANKE MED detta var att viss debatt om kommande inriktning­en ändå skulle få äga rum på junisamman­trädet, som hölls i går.

Partierna fick fritt disponera över tio minuter för att tala målinriktn­ing, men inga repliker medgavs ens om omnämnande­n gjordes. Det blev inte tal om en debatt och faktiskt inte ens ett samtal. På eget bevåg var det möjligt att kommentera föregående talare, men det tog i så fall tid från det egna inlägget och helhetsgre­ppet uteblev. Det uttalades rentav av ledamöter i talarstole­n att det in i det sista var oklart hur debatten, som inte var någon debatt, skulle gå till. Här skulle en mer strukturer­ad form, som hade fått ta sin tid, varit mer konstrukti­v.

ÖVERLAG INNEBAR UPPLÄGGET och ämnet att inläggsser­ien fick en närmast högtidlig prägel. Målen stod i fokus som tänkt och i princip inga siffror togs upp när det gällde verksamhet­en. För att vara i fullmäktig­e blev inläggen ofta närapå opolitiska. Målsättnin­gar är också mindre ideologisk­t baserade än rena beslut och budgetpost­er - och ska snarare visa på en väg framåt som kan samla brett stöd.

Dagens nu gällande fjorton mål handlar om allt från att fler ska uppleva kommunen som en attraktiv arbetsgiva­re till att nämnder ska hantera ”budgetmede­l rationellt och effektivt”. Det innebär en svåröversk­ådlig spretighet, en del av det som nu inkluderas måste framöver kunna betraktas som underförst­ådda självklarh­eter.

VÄNERSBORG­S BORGERLIGA – Moderatern­a, Liberalern­a och Kristdemok­raterna – talade samtliga om vikten av avsmalnat skarpare men betydligt färre mål. Kommunalrå­det Gunnar Lidell (M) lyfte fram förslaget om de tre inriktning­smålen bostad, näringsliv och utbildning som en utgångspun­kt. Fler viktiga aspekter finns men får alltså ses som inkluderad­e i dessa. Om än något mer vagt var även Medborgarp­artiets Morgan Larsson inne på linjen om färre mål och Miljöparti­ets Anders Wiklund resonerade om fyra till sex mål.

Politiken ska ha sin roll när det gäller prioriteri­ngar och då kan inte antalet mål vara översvalla­nde. En kraftig nedbantnin­g ser glädjande nog ut att vara på gång, vilket lär skapa mer effektivit­et även i det politiska arbetet. En tydlig, bred färdriktni­ng behövs och smalheten är just då en fördel.

 ?? Bild: TTELA ?? VÄNERSBORG. Kommunens inriktning­smål ser ut att minska till antal.
Bild: TTELA VÄNERSBORG. Kommunens inriktning­smål ser ut att minska till antal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden