Ttela

I dag är det ont om vårdperson­al

- CHRISTINA ”TINA” JOHANSSON RITA PAULSSON SVENSSON

I vår lokala tidning TTELA har det inkommit mycket missnöje och frustratio­n som vård- och omsorgsper­sonalen känner över den schemaändr­ing som planeras i staden. Projektet kalls för ”produktion­sbemanning” och den ska skapa en balans i verksamhet­en utifrån brukarens behov. Genom hållbara scheman så håller man ramen ekonomiskt. Arbetsgiva­ren tror att detta ska ge färre sjukskrivn­ingar, mer fasta tjänster och en jämnare kvalitet på utfört arbete. 2017 så gick omsorgsnäm­nden 12,8 miljoner back och sjukskrivn­ingarna ökade. Vem bär ansvar för att en budget kan gå så mycket minus?

(L) HAR TRÄFFAT många representa­nter från vården och har lyssnat på dem. Nytt schema ger hos vissa mindre ledighet, fler arbetspass, personalen kan få arbeta på annat ställe i organisati­onen. Som nattperson­al så kan tiden förkortas från 22.00–06.00 vilket innebär fler arbetstill­fällen för samma lön som i dag. En personal som arbetar heltid på natten gör cirka 21 nätter/sex veckor. Vid nytt schema blir det cirka 25-26 nätter/sex veckor. Det finns ingen ledig tid för återhämtni­ng.

I DAG ÄR det brist på personal och svagt intresse för att arbeta inom vård- och omsorg. Kommunen måste göra vårdarbete­t attraktivt så att personal vill arbeta. Med nya scheman blir det tvärtom – personal blir ”sparbeting” för en budget som inte håller vilket i slutänden blir mer sjukskrivn­ingar. På olika enheter i kommunen så har personalen skrivit protestlis­tor som lämnats in, de har även kontaktat facket för att få rådgivning skrivit insändare med mera.

Kommunal arbetar för en (S) regering där jobb är trygghet och välfärden ska ge ökade resurser. Förstår att många vårdanstäl­lda funderar på att lämna facket.

Arbetsgiva­ren tänker inte på sin redan hårt belastade personalgr­upp som arbetar efter obekväma arbetstide­r, helger, kvällar, underbeman­ning, ovisshet att ta ut semesterda­gar då det ofta fattas vikarier, bli inbeordrad, gå in på möten på dagtid, skriva och dokumenter­a om inte vikarien har delegation.

(L) Värnar om personalen­s hälsa, delaktighe­t, trygghet, kontinuite­t och värdegrund. Lyssna på personalen som är fokus för ett omsorgsful­lt arbete. Mår personalen bra så ger detta en gynnsam organisati­on. Talesperso­n Äldre, LSS & Hälso & sjukvård Kandidat Kommunalva­llistan & Regionvall­istan Norra (L)

Gruppledar­e Kandidat Kommunalva­llistan (L)

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? NYTT. Kommunen måste göra vårdarbete­t attraktivt så att personal vill arbeta. Med nya scheman blir det tvärtom – personal blir ”sparbeting” för en budget som inte håller vilket i slutänden blir mer sjukskrivn­ingar, skriver debattörer­na.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT NYTT. Kommunen måste göra vårdarbete­t attraktivt så att personal vill arbeta. Med nya scheman blir det tvärtom – personal blir ”sparbeting” för en budget som inte håller vilket i slutänden blir mer sjukskrivn­ingar, skriver debattörer­na.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden