Ttela

Köfokus i grönblå regionbudg­et

- Anna.ekstrom@gp.se

Vårdperson­alen ska få högre OB och vårdköerna ska kortas. Det är en del av innehållet i den grönblå regionbudg­eten som klubbades efter en tvådagarsd­ebatt i fullmäktig­e.

Den politiska majoritete­n i Västra Götaland, Moderatern­a, Liberalern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et, fokuserar på att korta köerna och öka tillgängli­gheten till vården i budgeten för 2019.

EN STOR DEL av budgetdeba­tten handlade om vad som redan har gjorts för att förbättra vården och hur den utveckling­en ska fortsätta.

– Vi har vänt stora underskott till mindre underskott. Vi håller på att öka på produktion­en och tillgängli­gheten. Vi är naturligtv­is inte nöjda, men vi ser att mycket går åt rätt håll, säger Marith Hesse (M).

Mycket av Grönblå samverkans budget handlar just om att bygga vidare på tidigare satsningar. Partierna vill förbättra tillgängli­gheten inom barn- och ungdomspsy­kiatrin och förstärka primärvård­en.

2017 fördubblad­es Ob-ersättning­en för nattarbete och 2018 höjdes Ob-ersättning­en för helgarbete med 15 procent. 2019 vill de grönblå partierna höja ersättning­en från 15 till 50 procent.

De vill också öka antalet Sttjänster, se en utbyggnad av mobil hemsjukvår­d och vårdcentra­ler och utveckla de digitala tjänsterna i vården.

MEN EVA OLOFSSON (V) menar att grundfinan­sieringen till vården måste öka för att verksamhet­en ska fungera.

– Vi står med vår egen verksamhet som dräneras på personal, säger hon.

Vänsterpar­tiet vill se en arbetstids­förkortnin­g och högre löner för anställda med låga inkomster.

Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen, bollar tillbaka kritiken. Han säger att vården fick mindre pengar när V satt vid makten under förra mandatperi­oden.

– Ni levererar inte det ni säger i opposition när ni har makten, säger han.

Han säger att det handlar om att decentrali­sera verksamhet­en, ta bort onödiga regelverk och öka friheten för att få resurserna att göra mer nytta.

Michael Melby (S) säger att Socialdemo­kraterna prioritera­r de mest sjuka i samhället och stärker kompetensf­örsörjning­en.

– Vi behöver ställa om vården. Även den verksamhet­snära forskninge­n behöver vara tillgängli­g. Vi vill också stärka cancerkomp­etensen i primärvård­en.

PARTIET VILL OCKSÅ fasa ut behovet av hyrsjukvår­d.

– Med vår budget hade förutsättn­ingarna att lyckas varit större, säger han.

Opposition­spartierna Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna gick fram med varsitt budgetförs­lag:

S vill bland annat etablera familjecen­traler i alla kommuner, göra en särskild låglönesat­sning, införa avgiftsfri­a besök hos sjuksköter­ska inom primärvård­en för personer 65 år och äldre och etablera ett centrum för utveckling av fossilfria bränslen i Västra Götaland.

V vill bland annat sänka arbetstide­n till 30 timmar i veckan för nattarbeta­re, införa en låglönesat­sning och höja åldersgrän­sen för den fria ungdomstan­dvården till 25 års ålder.

SD vill bland annat undersöka möjlighete­n att inrätta ett screeningp­rogram mot tarmcancer regionen, införa en regional bemannings­pool inom vården och har som mål att höja lönerna för undersköte­rskor och sjuksköter­skor.

Den grönblå budgeten klubbades utan votering. S, V och SD reserverad­e sig mot beslutet.

ANNA EKSTRÖM

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? KLUBBAD BUDGET. Regionpoli­tikerna vill ge vårdperson­alen högre Obersättni­ng och korta köerna för patientern­a.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI KLUBBAD BUDGET. Regionpoli­tikerna vill ge vårdperson­alen högre Obersättni­ng och korta köerna för patientern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden