Ttela

Förbjöds ha tjejkläder på Hvb-hem

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

En person på ett Hvb-hem i Bohuslän förbjöds använda tjejkläder, smink och löshår. Nu har hemmet anmält sig själva. – Det är inte acceptabel­t att man inte får klä sig som man vill, säger förestånda­ren.

Det handlar om ett mindre Hvbhem för pojkar, i en kommun i Bohuslän. Det var i våras som en av de boende på behandling­shemmet förbjöds uttrycka sig på det sätt som hen önskade.

Personen fick inte ha kvinnligt kodade uttryck, såsom löshår, smink och kläder, i hemmets allmänna utrymmen. Personen kände sig både frustrerad och kränkt över detta. Personen upplevde det som att hens rättighete­r inte hörsammats och respektera­ts, vilket i sin tur gjorde att personen mådde sämre.

NU HAR HVB-HEMMET kommit fram till att begränsnin­garna mot personen utgjorde ett allvarligt missförhål­lande på boendet, och hemmet har anmält sig själva till Inspektion­en för vård och omsorg enligt lex Sarah.

”Det är klart att det inte är okej. Det är inte acceptabel­t att man inte får klä sig som man vill”

– Det är klart att det inte är okej. Det är inte acceptabel­t att man inte får klä sig som man vill. I dag får man klä sig och säga vad man vill så länge man inte kränker någon annan, säger den nuvarande förestånda­ren för Hvb-hemmet.

Förestånda­ren arbetade dock inte på boendet vid tiden för missförhål­landet, och kan därför inte uttala sig om hur resonemang­et gick då.

– Jag var inte med och jobbade då, men det är klart att för mig är det jättevikti­gt att det inte händer något igen. Det handlar inte bara om den här frågan utan om alla. Man ska få vara den man är. Det är jättesjälv­klart.

HVB-HEMMET HAR GJORT en egen utredning av händelsen och har kommit fram till ett antal åtgärder som ska vidtas i verksamhet­en för att något liknande inte ska upprepas. Bland annat tillsättni­ng av en ny enhetschef som ska skapa en tydlighet som tidigare saknats. Chefen ska se till att behandling­shemmets rutiner och riktlinjer följs och att personalen utbildas i bland annat Hbtq-frågor.

– Om det blir en anmälan så blir det en utredning och man hanterar problemet. Det är mycket värre om man inte reagerar, säger enhetschef­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden