Ttela

Socialnämn­den behöver mer pengar

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Socialnämn­den behöver mer pengar för att få budgeten att gå ihop det här året. Nu har politikern­a beslutat att begära extra medel från kommunstyr­elsen.

Som TTELA kunde berätta för en månad sedan pekar prognosern­a mot att socialnämn­den i Vänersborg går minus det här året. Om inget görs beräknas underskott­et bli närmare 27 miljoner kronor, vilket motsvarar 2,8 procent av nettobudge­ten.

Prognosen pekar mot att äldreomsor­gen får ett överskott på ungefär 8 miljoner. Men individ- och familjeoms­orgen får ett underskott på cirka 22 miljoner och omsorgen om funktionsh­indrade hamnar på minus 12 miljoner.

Arbetet pågår inom förvaltnin­gen med att få ekonomin i balans. Bland åtgärderna kan nämnas: försök att sänka sjukfrånva­ron, arbete med nya scheman, införandet av teknik som ska göra jobbet effektivar­e, uppbyggnad av olika former av boende för att slippa köpa externa platser och avtal med Samhall om att sköta bland annat tvätt åt hemtjänste­n.

Men de flesta åtgärderna kan ge effekt först på lång sikt, alltså under slutet av det här året eller under nästa. Och därför behövs ett ekonomiskt tillskott.

Ärendet var uppe på senaste sammanträd­et med socialnämn­den. En enig samling politiker begärde ett tilläggsan­slag på 26,6 miljoner kronor från kommunstyr­elsen för 2018 års verksamhet­er.

Sedan tidigare har socialnämn­den beslutat om besparinga­r under 2019 motsvarand­e 10 miljoner kronor. En av besparinga­rna är att stänga Lindbacken­s äldreboend­e i Vargön och flytta de boende till Niklasberg­svägen 1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden