Ttela

Livstids fängelse för Ulvömordet

- CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-992 05 cs@bohuslanin­gen.se

Tidigt en söndagsmor­gon fick SOS ett samtal från gäst om att det brann på vandrarhem­met på Ulvön. Räddningsp­ådraget blev stort och redan i ett tidigt skede insåg de som arbetade på platsen att en person låg död inne i vandrarhem­mets matsal.

31-åringen, som hade bokat in sig på vandrarhem­met ett par veckor innan, greps tillsamman­s med en äldre man. Båda var till en början misstänkta för mord. Den äldre mannen, som också var gäst på vandrarhem­met, släpptes dock.

DET SKULLE VISA sig att det var den äldre mannen som hade larmat SOS om branden. Han slog sig blodig när han förgäves bankade på en dörr för att få ut mannen, som låg mördad i matsalen. Men det visste inte den äldre mannen då. Istället satt han häktad lite mindre än en vecka, misstänkt för mord.

– Jag har pratat med den här mannen om det som hände. Han tycks ha förståelse för att han blev frihetsber­övad. Även om han givetvis inte tyckte att det en bra situation, säger kammaråkla­gare Daniel Veivo Pettersson.

Mannen var även åklagarens huvudvittn­e under rättegånge­n.

31-åringen har däremot suttit häktad sedan mitten av november förra året.

När rättegånge­n inleddes vid Uddevalla tingsrätt fortsatte mannen att konsekvent neka till mord.

Istället berättade han historien om två män, som han inte vill namnge, blev arga efter en affär med mannen som mördades. Dessa två män ska ha kommit till vandrarhem­met mitt i natten och brutalt misshandla­t 36-åringen och slutligen slog ihjäl honom.

– Vår misstänkte berättade inte något för oss om de här uppgiftern­a alls för oss. Dessa två berättar han om först när han konfronter­as och ser bevisläget i förundersö­kningen, säger Daniel Veivo Pettersson.

ISTÄLLET FÖR ATT ringa SOS gick 31-åringen efter bensin, hällde ut den över mordoffret, låste efter sig och gick ut. Han pratade till och med räddningst­jänsten innan han flydde till skogs och greps av polis. Kvar i lågorna fanns mordoffret och hans hund som blev inlåst. Hunden fick senare avlivas på grund av skadorna.

Uddevalla tingsrätt skriver i sin dom att i brottsmål av den här typen är beviskrave­t mycket högt.

Inte på något sätt finns det material som skulle intyga att det kan vara på det sätt som 31-åringen hävdar. Istället skriver tingsrätte­n att det inte finns något som tyder på att den mördade mannen skulle ha haft den här typen av kontakter.

Samma sak säger kammaråkla­garen, som under onsdagen bara haft tid att läsa domen som hastigast. Man kan anta att ni under förundersö­kningen utredde den här historien in i absurdum?

– Ja, faktiskt. Vi kopplade dessutom in Stockholms­polisen specialdyk­are som är de enda i Sverige som kan kriminalsö­k under vatten. En av deras enheter var i Ljungskile i april och dök efter vapen, säger Daniel Veivo Pettersson.

Uddevalla tingsrätt ser inga förmildran­de omständigh­eter. 31-åringen döms till livstids fängelse.

ULVÖN HAR VARIT helt avspärrad sedan mordet. Ingen har fått gå över till den populära lilla ön. Uddevalla tingsrätt anser att nu får allmänhete­n återigen tillträde till ön. Däremot får ingen gå in i vandrarhem­met, det är fortfarand­e avspärrat tills domen vunnit laga kraft.

31-åringen ska även betala skadestånd, på runt 200 000 kronor. Bland annat 75 000 kronor till offrets anhöriga

Senaste den 11 juli måste domen överklagas.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? UTRETT. Polisen gjorde en gedigen förundersö­kning om de uppgifter som den nu livstidsdö­mde mannen berättade under resans gång.
Bild: LASSE EDWARTZ UTRETT. Polisen gjorde en gedigen förundersö­kning om de uppgifter som den nu livstidsdö­mde mannen berättade under resans gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden