Ttela

Förslag till kritiserad lag för upphovsrät­t fick ja

- BJÖRN EWENFELDT/TT

Eu-parlamente­ts rättsliga utskott har röstat ja till ett förslag om ny upphovsrät­tslagstift­ning. Kritikerna menar att den kan vara slutet för dagens öppna internet. Upphovsrät­tsorganisa­tionerna välkomnar beskedet.

I förslaget har kritikerna riktat in sig på artiklarna 11 och 13. Den förstnämnd­a handlar om att medier som producerat material via licenser ska få ersättning när de stora internetpl­attformarn­a, som till exempel Google och Facebook, länkar till materialet. Försök i den vägen har redan gjorts i Spanien och Tyskland utan större framgång.

Enligt kritikerna uppstår problemet när förslaget ska omvandlas i lag i de 28 medlemssta­terna som kan ha helt olika syn på vad som ska omfattas och vad som egentligen kan kallas för en länk. Är till exempel ett lästips på Twitter tillräckli­gt för att vara brottsligt? Den artikeln vann med en rösts övervikt i utskottet.

MYCKET HÅRDARE KRITIK har riktats mot artikel 13, som ställer mycket tuffa krav på webbsajter och sociala nätverk att stoppa uppladdnin­gen av upphovsrät­tsskyddat material. I dag klarar sig nätjättarn­a, om de efter bästa förmåga försöker att ta bort den typen av material.

Med det nya förslaget hotar kraftiga böter. Eftersom det är omöjligt att granska allt som laddas upp återstår bara att införa särskilda filter som automatisk­t tar bort upphovsrät­tsskyddat material. Kritikerna menar att detta är startskott­et för en total övervaknin­g av internet. Utskottet röstade ja med 15–10.

MILJÖPARTI­ETS Eu-parlamenta­riker Max Andersson sitter i utskottet och röstade nej.

”Uppladdnin­gsfilter riskerar att slå undan benen på internet som vi känner det i dag. Det finns en risk att många sidor på nätet där människor kan ladda upp foto, video och text inte kommer att ha råd med dessa filter”, säger han i ett pressmedde­lande.

Han tror att den enda möjlighete­n att stoppa de kritiserad­e artiklarna kommer när parlamente­t behandlar förslagen efter sommaren.

– Jag tror vi har väldigt bra chanser att vinna det här när frågan går vidare till plenum, säger han.

EU-PARLAMENTA­RIKERN Fredrick Federley (C) gör också tummen ner

”Det här var ett riktigt dåligt beslut och en majoritet av utskottet är för obligatori­ska uppladdnin­gsfilter. Håller det här sig hela vägen så kommer det ta döden på det internet som vi känner det”.

Företrädar­e för upphovsrät­tsorganisa­tionerna välkomnar dock förslaget.

– Vi ser absolut inte det här som en begränsnin­g, vi ser det i stället som något som stärker den kraft och de som ligger bakom och skapar det kreativa innehållet, säger Stims vd Karsten Dyhrberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden