Ttela

S vill stoppa nya vinstdrivn­a friskolor

- LARS LARSSON/TT ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Socialdemo­kraterna sätter som vallöfte att stoppa etablering­en av nya vinstdrivn­a skolor. Partiet vill också stoppa skolors marknadsfö­ring och införa en gemensam antagning till alla skolor. Opposition­en och Friskolorn­as Riksförbun­d gör tummen ner.

– Vi vill så fort som möjligt driva igenom det, säger civilminis­ter Ardalan Shekarabi på en pressträff med gymnasiemi­nister Anna Ekström och syftar på etablering­sstoppet för vinstdrivn­a skolor.

Shekarabi och Ekström gör klart att S under tiden ska fortsätta arbeta för att en bred överenskom­melse om att ”stoppa vinstjakte­n och kraftigt begränsa vinsterna” i välfärdsfö­retag ska bli möjlig. För bara några veckor sedan röstade riksdagen ner regeringen­s och Vänsterpar­tiets vinsttak i välfärden.

Det nya förslaget om etablering­sstopp är ”en konsumentu­pplysning till väljarna”, säger Shekarabi, men framhåller samtidigt att partiet vill underlätta etablering­en av idéburna skolor.

BÅDE CENTERPART­IET OCH Moderatern­a avfärdar förslagen rakt av.

– Regeringen har helt fel fokus i utbildning­spolitiken. Det här löser inte några av skolans problem, säger Erik Bengtzboe, M:s talesperso­n i skolfrågor.

Han tycker att S borde satsa på mer undervisni­ngstid för att höja kunskapern­a hos eleverna, åtgärder mot lärarbrist och bättre övergångar mellan förskolekl­ass och skolan.

Centerpart­iets vice ordförande, Anders W Jonsson, hävdar att S inte ser de verkliga problemen i den svenska skolan, vill ta ifrån elever och föräldrars möjlighete­r att välja skola och inte alls vill diskutera kvalitetsk­rav för alla skolor.

– Det är oerhört sorgligt att S väljer att driva valrörelse på något som allvarligt försvårar möjlighete­rna till en bred överenskom­melse, säger Jonsson.

FRISKOLORN­AS RIKSFÖRBUN­D sågar också förslaget.

– Alla vet att det finns enorma problem på många skolor runt om i landet, och det är en större fråga i den kommunala verksamhet­en. Genom att fokusera på friskolor tyder det på att Socialdemo­kraterna inte är intressera­de av de verkliga utmaningar­na. Det är cyniskt, säger förbundets vd Ulla Hamilton.

Hon säger också att debatten om vinstdriva­nde skolor fått små aktörer att dra öronen åt sig. De stora skolkoncer­nerna har inte påverkats på samma sätt.

– Konsekvens­en är en ökad koncentrat­ion av större aktörer. Det är ett bekymmer med tanke på alla Socialdemo­kraterna föreslår:

* Fortsatt arbete för att ”stoppa vinstjakte­n i skolan”, ”kraftigt begränsa vinsterna, vinstincit­amenten och dess effekter i skolan.”

* Stopp för etablering­en av nya, vinstdrivn­a skolor i väntan på en bred uppgörelse om begränsnin­gar av vinster.

* Gemensam antagning till alla skolor för att alla som välja skola ska ha en verklig möjlighet att göra det. Kötid ska inte vara ett kriterium.

* Skolpeng som fördelas efter behov.

* Förbud mot ”otillbörli­g” reklam. Saklig informatio­n och kvalificer­ad studie- och yrkesvägle­dning ska vara det som leder eleverna till att välja skola.

* Fortsatt arbete mot glädjebety­g, utöver förslag som redan lagts om att låta betygen mer styras av nationella prov. nya skolor som behövs, säger Ulla Hamilton och syftar på stora barnkullar.

SHEKARABI SÄGER ATT skolan och vinsterna är ett exempel på vad partiet menar med talet om att valet i höst ska bli en folkomröst­ning om välfärden. Vinstintre­sset har fått fritt spelrum, säger han.

– Svenska folket ser att det här måste åtgärdas, det finns en folklig ilska mot det här.

Han stödjer sig på mätningar som verkar visa att det finns en majoritet mot vinster i välfärden bland väljare både till vänster och till höger.

Socialdemo­kraterna föreslår även en gemensam antagning till alla skolor, vilket ska minska segregatio­nen i skolan. Kötid ska inte vara en urvalsgrun­d.

S har dock inget färdigt förslag på hur elever ska antas, det vill säga vad som ska avgöra på vilken skola en elev får plats om det är så att det finns fler sökande än platser, för att vissa skolor är mer eftertrakt­ade än andra, till exempel.

Partiet vill också se över skolpengen för att se till att den bättre kan fördelas efter behov hos eleverna.

– Och vi vill ha ett förbud mot reklam om marknadsfö­ring. Elever ska få kunnig studievägl­edning, men inte reklam, säger Anna Ekström.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? SKOLFÖRSLA­G. Gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström (S) presentera­de förslaget tillsamman­s med civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S).
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT SKOLFÖRSLA­G. Gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström (S) presentera­de förslaget tillsamman­s med civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden