Ttela

M vill stärka skydd för demokratin

-

SVERIGE: Moderatern­a vill stärka skyddet för demokratin i Sverige. Därför föreslår de en ny grundlagsu­tredning. Moderatern­as partisekre­terare Gunnar Strömmer pekar på hur regeringar har agerat i Ungern och Polen. Moderatern­a pekar framför allt på risken för att en framtida auktoritär regering i Sverige skulle kunna försöka påverka domstolarn­a. De ser det faktum att Domstolsve­rket lyder direkt under regeringen i Sverige som en brist.

– I ett skymningsl­äge skulle en regering kunna utöva påtrycknin­gar på domarna till exempel genom lönerna, säger Andreas Norlén (M), ordförande i riksdagens konstituti­onsutskott.

Ett annat moderat förslag är att Lagrådet stärks. Lagrådet yttrar sig över regeringen­s lagförslag, men det finns i dag inget krav på att regeringen rättar sig efter eventuell kritik.

Moderatern­a vill inte ge Lagrådet någon vetorätt. Men de kan till exempel tänka sig att om Lagrådet anser att ett lagförslag strider mot grundlag eller Europakonv­entionen ska det krävas en kvalificer­ad majoritet i riksdagen för att anta förslaget.

Om Moderatern­a är med i en regering efter valet tänker de driva att en ny grundlagsu­tredning tillsätts.

De vill att utredninge­n också ser över reglerna för hur grundlagar kan ändras i Sverige. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden