Ttela

Nordea övergav kunder

- OLA WESTERBERG/TT

Nordea har låtit kunder ha en kontrovers­iell form av anonyma ägarbrev som medför en hög risk för penningtvä­tt och finansieri­ng av terrorism. Sådana så kallade innehavara­ktier är olagliga i många länder.

Nordea tillät ägandeform­en så sent som 2016, visar de nya uppgifter som läckt från den skandaloms­usade juristbyrå­n Mossack Fonseca med huvudkonto­r i skattepara­diset Panama.

Innehavara­ktier innebär att den som fysiskt har ägandebevi­set står som icke namngiven ägare av ett företag. EU och OECD anser att innehavara­ktier inte ska tillåtas eftersom de kan möjliggöra penningtvä­tt och försvåra informatio­nsutbyte mellan länder om verkliga ägare.

I det första avslöjande­t om Panamaläck­an våren 2016 rapportera­de SVT:S Uppdrag granskning att Nordea ville hålla en isländsk utpekad vapenhandl­are hemlig till och med inför Mossack Fonseca. Nordea motiverade det med att hans företag hade innehavara­ktier.

NU VISAR DOKUMENT i den nya läckan att Nordeas kontor i Luxemburg förvarade innehavara­ktier åt fler kunder, rapportera­r SVT.

Efter läckan började Nordea städa upp. Alla konton med koppling till Mossack Fonseca avvecklade­s, liksom hanteringe­n av innehavara­ktier, enligt Snorre Storset, chef för Nordeas förmögenhe­tsförvaltn­ing.

– Vi erbjuder inte strukturer med innehavara­ktier längre, säger Nordea-chefen till SVT, utan att svara på varför banken gjorde det tidigare.

Endast ett ”begränsat antal” Nordea-kunder hade innehavara­ktier, hävdar han.

KORRESPOND­ENS hos Mossack Fonseca i den nya läckan visar också hur Nordea-kunder lämnades vind för våg i det kaos som då uppstod. De ombads i stället kontakta juristbyrå­n direkt.

”Ni skriver i ert mejl att ni har svårt att komma i kontakt med Nordea. Det verkar som att vi har samma problem. De får inte tala med oss längre”, skrev en anställd på Mossack Fonsecas kontor i Luxemburg i juni 2016 till en kontaktper­son för en Nordea-kund.

En affärsman i Uppsala upprördes i sin tur över att inte få besked från Mossack Fonseca i ett brådskande ärende och skrev: ”NÄR FÅR JAG ETT ADEKVAT SVAR?”. Fyra dagar återkom han och frågade: ”VAD ÄR PROBLEMET?”

Snorre Storset beklagar att kunder övergavs. De så kallade Panamadoku­menten är läckta från den nu nedlagda advokatbyr­ån Mossack Fonseca med huvudkonto­r i Panama. Byrån var specialise­rad på att hjälpa kunder driva ljusskygga brevlådefö­retag i skattepara­dis. De interna hemliga dokumenten läckte till Süddeutsch­e Zeitung i Tyskland som delade med sig av dem till ett hundratal medier runtom i världen, samordnade av journalist­nätverket ICIJ. 2016 2017 dokument har nu tillkommit, främst från 2016–2017. I den ursprungli­ga läckan finns dokument som spänner över nästan 40 år. 2018

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden